Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2016 19:15:48

V Panenských Břežanech se dokončuje rekonstrukce zámku

V Panenských Břežanech se dokončuje rekonstrukce zámku

Radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek navštívil v úterý 24. května areál zámku v Panenských Břežanech

Radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek navštívil v úterý 24. května areál zámku v Panenských Břežanech, kde probíhají práce na Památníku národního útlaku a odboje.

„V horních patrech a podkroví už zámek vypadá skoro hotový, je vymalováno, jsou položeny parkety, jsou začištěny okenní otvory. Pokračují poslední repase radiátorů. V dolních patrech ještě parkety chybí, ale i tam už se značně pokročilo,“ komentoval stav zámku radní Štefek. 

V objektu bývalé fortny probíhá zasekávání elektrorozvodů, poté bude nahozena omítka, dokončují se klempířské práce. V provozním objektu, který je v podstatě hotov, se dokončilo lištování podlah.

Radní Štefek zkontroloval i stav Santiniho kaple Sv. Anny. „Odvodňovací opatření funguje dobře, jak ukazují sondy,“ konstatoval. V kapli se dokončuje elektroinstalace vnitřního osvětlení, budou instalována vlhkostní čidla.

V zámku vznikne multimediální expozice protifašistického odboje, místo bude fungovat i jako kulturní centrum s besedami, přednáškami, pietními a jinými akcemi. Památník v Panenských Břežanech by měl tvořit spolu s Lidicemi a Terezínem určitý trojúhelník paměti národa daného období. Mimo zmíněné expozice o životě za protektorátu a odboji bude obsahovat i část věnovanou historii zámku. V projektu je pamatováno i na zpřístupnění památníku hendikepovaným a také na podporu rozvoje celého regionu. U památníku se budou sbíhat nové cyklostezky či cyklotrasy a zároveň bude rekonstruován celý areál.

V multimediální expozici se objeví původní uniformy, osobní korespondence, dobové tiskopisy, původní oprátka, s níž se během období okupace popravovalo, dveře z pankrácké věznice, samopal „Špagin“, pozůstalost po buchenwaldském vězni, uniforma plukovníka Jaroslava Nováka, před válkou velitele pevnosti Hanička atd., kámen z apelplatzu z památníku Flossenburk, originální pamětní deska z domu na Porchester gate, kde byl připravován atentát na Heydricha a další zajímavosti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama