Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.05.2016 16:48:00

Americká vojenská základna na našem území?

Americká vojenská základna na našem území?

Podle vyjádření Petra Koláře, který je znám svými dobrými vztahy k americkým zpravodajským službám, jako bývalý český velvyslanec v USA a v Rusku, bychom měli litovat toho, že u nás nevznikla vojenská základna USA.

Málokdo si dnes vzpomene na ostrý politický boj, který byl sveden v letech 2007– 2009 o umístění americké radarové základny v Brdech, cca 60 km od Prahy. ČSSD tehdy pod mým vedením vystupovala zcela jasně proti takové základně. Bylo to v souladu s názorem prakticky všech středoevropských sociálnědemokratických stran, německé slovenské, rakouské i polské.

V současné protiputinovské a protiruské hysterii, kterou rádi přiživují zejména americké zpravodajské služby a jejich ideoví i jiní souputníci v jednotlivých zemích, se znovu vytvořil tlak, a to bez ohledu na to, jaká administrativa je či bude v USA u moci, na vybudování vojenské základny Spojených států i u nás.

ČR by se tak připojila k desítkám zemí, kde Američané, většinou zcela zbytečně, jsou vojensky přítomni. Připomínám, že v letech 2007 -2009 bylo proti vybudování základny USA na našem území nejméně tči čtvrtiny občanů. Neshledávali v tom žádný přinos pro bezpečnost našeho státu.

Tento přínos skutečně taková základna nemá. Naopak by vedla k ruské odvetě, například v tom, že by na naší zem byly z Kaliningradské oblasti zamířeny desítky raket středního doletu. Eskalace napětí ve střední Evropě nemá smysl. Jeden ze samozvaných prezidentských kandidátů – Petr Kolář – na to má ovšem jiný názor…

Chci také připomenout výsledky nedávného průzkumu vynikající americké agentury pro výzkum veřejného mínění Gallup, podle něhož se jen 15 % českých občanů cítí být Ruskem ohroženo na své bezpečnosti. Koneckonců podobný názor zastávají také občané Slovenska a Maďarska, na rozdíl od občanů Polska. Pokud však Poláci chtějí americké vojenské základy na svém území, je to jejich věc. My bychom měli svou územní suverenitu chránit…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama