MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.05.2016 16:15:00

Unie čelí jedné z největších výzev od skončení 2. světové války

Unie čelí jedné z největších výzev od skončení 2. světové války

Vicepremiér Bělobrádek se minulý týden v Istanbulu zúčastnil historicky prvního Světového humanitárního summitu OSN.

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek se v čele oficiální delegace České republiky zúčastnil jednání historicky prvního Světového humanitárního summitu, který probíhal v Istanbulu. Summit se konal z iniciativy generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna.

„Vzhledem k eskalujícím humanitárním krizím, hrozbě terorismu a dopadům klimatických změn čelí mezinárodní společenství jedné z největších výzev od skončení druhé světové války. Proto nesmíme jednat pouze reaktivně, ale naopak je nutné připravit a schválit dlouhodobou a především efektivní strategii. Evropská unie je navíc světově největším poskytovatelem humanitární pomoci, a musí být tedy mnohem aktivnější v předcházení humanitárním katastrofám a při jejich řešení,“ řekl k jednáním místopředseda vlády Bělobrádek.

Cílem istanbulského summitu je vyhodnocení globálního humanitárního systému a nastavení pravidel k jeho dalšímu zefektivnění. Navazuje na proces přijímání Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj. Vicepremiér Bělobrádek se ostatně zúčastnil sledovaného mezinárodního summitu OSN k cílům udržitelného rozvoje v New Yorku v září loňského roku.

V únoru 2016 pak byla představena Zpráva generálního tajemníka OSN „One Humanity: Shared Responsibility“, která vytyčila hlavní globální odpovědnosti, na něž by se měl globální humanitární systém zaměřit. Patří mezi ně například zajištění politického vedení na globální úrovni ve prospěch prevence a ukončení konfliktů, posilování respektu k mezinárodnímu humanitárnímu právu (IHL), posilování lokálních kapacit pro překonání humanitárních katastrof nebo mobilizace lidských a finančních zdrojů. Z cílů zakotvených v této Zprávě pak vychází jednání istanbulského summitu. Během něj proběhnou jednání sedmi tematických stolů na nejvyšší úrovni a místopředseda vlády přednese projev v rámci šestého tematického stolu věnovaného problematice odolnosti – od poskytování pomoci ke snižování potřebnosti. „Chci zdůraznit zapojení soukromého sektoru, ale i vědy a výzkumu do budování odolnosti lokálních komunit a managementu rizik,“ doplnil Bělobrádek.

V rámci summitu se vicepremiér Bělobrádek setkal s prezidentem Slovenské republiky Andrejem Kiskou na bilaterálním jednání, absolvoval přijetí u arcibiskupa Konstantinopole Bartoloměje I. nebo se zúčastnil slavnostní večeře pro nejvyšší zástupce účastnických států summitu pořádané tureckým prezidentem R. T. Erdoganem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama