Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.05.2016 10:35:47

61. zasedání Parlamentního shromáždění NATO v Tiraně, Albánie

61. zasedání Parlamentního shromáždění NATO v Tiraně, Albánie

Ve dnech 27.5. až 30.5.2016 se uskutečnilo jarní zasedání Parlamentního shromáždění Severoatlantické aliance, tentokrát poprvé v Albánii.

A úvodem musím říci, že si toto zasedání pořádající země náležitě považovala, ať již reklamními poutači, mediálním zájmem či politickou a veřejnou podporou.

V pátek jsem absolvoval zasedání Stálého výboru PS NATO, kde kromě pravidelných záležitostí a přípravy podzimního zasedání v Istanbulu se projednávaly zaslané pozměňovací návrhy k návrhu deklarace s názvem Společná a rozhodná agenda pro summit NATO ve Varšavě, který se bude konat 8. a 9.6. tohoto roku. Dále se projednal návrh rozpočtu na rok 2017 a harmonogram výběru nového tajemníka PS NATO po končícím D. Hobbsovi. Jako základní priority aktivit tohoto shromáždění byl stanoven již zmiňovaný summit NATO s definováním schopností jako reakcí na nové bezpečnostní hrozby, rozhodnutí o dalším působení v Afghánistánu, rozšiřování partnerství a politika otevřených dveří NATO, zajištění bezpečnosti na Dálném severu, boj proti korupci a zvyšování bezpečnosti, posílení transatlantické vazby, zaměření se na genderovou politiku ve vztahu k armádě, transparentnost a veřejný přesah Aliance.

28.5. byly na programu zasedání jednotlivých výborů, kde se probírala aktuální bezpečnostní situace v Sýrii a Iráku, podpora úsilí vlády národní jednoty v Libyi, situace na východní Ukrajině a nastavení nového dialogu s RF, migrační politika a spolupráce NATO s EU apod. Zároveň de projednávaly zprávy a návrhy deklarací, předkládaných výbory PS NATO.

V neděli 29.5. jsem se účastnil zasedání mého Výboru pro vědu a technologie řízeného baronesou Ramsay of Carterův. Po přijetí agendy a závěrů z minulého zasedání ze Stavangeru, vystoupil D. Gjiknuri, albánský ministr pro energetiku a průmysl s tématem Albánie se může stát důležitým centrem jižního plynovodu. Po jeho prezentaci byla velmi zajímavá a poučná prezentace na téma Zesílení odstrašení, podpora kontroly zbraní v Evropě, kterou přednesli E.A.Colby z Centra pro Novou Americkou Bezpečnost (CNAS) a L.Kulesa, výkoný ředitel ELN (European Leadership Network), kteří hovořili o nutnosti posílení "evropského" křídla Aliance, hovořili o hrozbách a vlivu RF, o spolupráci v modernizaci armád a vojenských schopností atd.

Po nich následovalo vystoupení P. speciální zpráva P.Vittela, zpravodaje výboru na téma Budoucnost alianční letecké výzvědné služby, sledování a průzkumu, dále následovaly poznámky J.A.Ellingsena na Probíhající a nastávající aktivity ve vědě a technologiích, poté speciální zpráva O.A.Baka Iránský jaderný program a pozice NATO a EU k dohodě s Iránem. Poleldním vystoupením byla zpráva s názvem Povstání Daesh a budoucí změny bezpečnosti CBRN (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear) terorismu, přednesenou M.Martens.

V pondělí 30.5. následovalo plenární zasedání PS NATO, kde po úvodním vystoupení prezidenta M.R.Turnera hovořili předseda albánského parlamentu I.Meta, předseda vlády Albánie E.Rama, předseda vlády Černé Hory M.Djukanovic a zástupce generálního tajemníka NATO A.Vershbow. Ten se zmínil o prioritách Aliance, zejména prosazováním základních hodnot demokracie a vytvářením dialogu mezi státy. Připomněl nutnost navyšování obranných rozpočtů. Následovalo schválení návrhu rozpočtu PS NATO na rok 2017, který přednesl M.Angel.

Velká debata se vedla v rámci již zmíněné deklarace k nadcházejícímu summitu NATO ve Varšavě. Naše delegace navrhovala dvě změny, a to zmírnění navyšování obranného rozpočtu na 2% HDP do navrhovaného roku 2020 a doplnění spolupráce i o Východní Evropu a Západní Balkán. Oba dva logické návrhy však nebyly schváleny, naopak do deklarace se doplnily návrhy Gruzie, týkající se okupace Abcházie a Jižní Oseti Ruskem, důležitost Černého moře pro Euro-Atlantickou bezpečnost a návrhy Moldavské republiky. Vlastní text deklarace lze najít na stránkách PS NATO pod číslem dokumentu 088 SESP 16 E. Po odsouhlasení celé deklarace bylo zasedání PS NATO v Tiraně ukončeno.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama