ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2016 7:30:00

Zelení požadují zřízení fondu na odškodnění postižených očkováním

Zelení požadují zřízení fondu na odškodnění postižených očkováním

Třetí červen byl letos poprvé vyhlášen Mezinárodním dnem poškozených očkováním (International Vaccine Injury Awarness Day).

 V rámci akce Zapal svíčku za včeličku se v řadě českých měst sejdou lidé, kteří zapálením svíčky vyjádří podporu lidem postiženým v důsledku očkování i osobám, které o ně pečují. Strana zelených při této příležitosti apeluje na neodkladné zřízení fondu na odškodnění těch, které očkování poškodilo.

“Na prvním místě vyjadřuji solidaritu všem rodinám, které se ocitají v těžké situaci a řeší vážné zdravotní problémy, které mohou souviset s očkováním třeba proto, že nastaly v jasné časové souvislosti s aplikací vakcíny,” říká Monika Horáková, členka předsednictva Strany zelených, a dodává: “Je ostudné, že stát, který ukládá svým občanům a občankám očkování jako povinnost a který její plnění vymáhá jedním z nejrepresivnějších způsobů napříč Evropou, dosud nepřevzal odpovědnost za nežádoucí účinky s tím spojené. Zelení požadují urychlené zřízení fondu na odškodnění postižených očkováním tak, jako je tomu v řadě zemí, včetně těch, které očkování pouze doporučují. Ke zřízení takového fondu vyzval stát nedávno i Ústavní soud.”

"Očkování je velmi přínosnou metodou, jak předcházet infekčním nemocem, avšak není bez rizik. Tato rizika jsou ale často podceňována, a když dojde k poškození očkované/ho, jsou tyto události nedostatečně hlášeny a řešeny. Toto bohužel rozbíjí důvěru mezi lékařskou a tzv. laickou veřejností," vysvětluje lékař a vědec Jan Trnka, vedoucí odborné sekce Strany zelených pro zdravotní politiku. Pokud se dítěti krátce po očkování například pozastaví psychomotorický vývoj, nebo začne trpět opakujícími se epileptickými záchvaty, je jeho rodina plně vytížená zvládáním nové situace: péčí o dítě, rehabilitací, hledáním léčby... Na soudní řízení, ve kterém by se domáhala odškodění, nemá obvykle síly ani peníze. V tuto chvíli má zafungovat stát. Namísto častého popírání jakékoliv souvislosti s očkováním se musí stát standardem důkladné, nepředpojaté pátrání po příčinách potíží a případný nárok na odškodnění, které se vyřeší v rámci administrativního procesu a nestaví rodinu před náročné soudní řízení. Jedná se o běžnou praxi např. ve Spojených státech amerických nebo Německu, a to i přesto, že očkování tam není povinné.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama