Mgr. Dana Lysáková

  • KSČM
  • Liberec (nečleněné město)
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.06.2016 11:30:26

Delikventní menšina má větší práva?

Delikventní menšina má větší práva?

Práva delikventů nelze povyšovat nad práva ostatních občanů tak, jak to prosazuje ombudsmanka A. Šabatová a ministryně K. Valachová (ČSSD).

 Hloupost se tlačí dopředu a rozum ustupuje,

aby se díval…

Chrastavská kauza zaviněná nezodpovědností ombudsmanky Šabatové a ministryně K. Valachové (ČSSD) hýbe nejen celým ústavem, jeho zaměstnanci a Chrastavou, ale i učiteli a vychovateli a to nejen ve výchovných zařízeních. Jen u Šabatů a u Valachů (ČSSD) je klid a pohoda…
Kdyby nebyla situace natolik trestuhodná, dalo by se hovořit o známém výroku „kdyby hloupost nadnášela, létala by jste jako holubička“. V tomto případě si obě holubice konkurují

Na frak dostala speciální pedagogika, hloupost otevřela dveře k trestné činnosti a to z úřadů nejvyšších, které by měly garantovat bezpečnost svých obyvatel. 
Dostala jsem mnoho odpovědí na článek Ministerstvo školství vrtí psem,
aneb hloupost se tlačí dopředu a rozum ustupuje, aby se díval…
O jednu se podělím.

I z ní vyplývá, že v pozadí jde o zcela jinou hru….

Na krovky lehla i média, dostala patrně jasné zadání. Nevadí jim ani příkaz z MŠMT, že mají přístup do ústavu v Chrastavě zakázán. Proč asi?

V jiných kauzách by již byl humbuk, ale v chrastavské kauze většinou vrkají dle not z MŠMT – viz. níže.

Tudíž u Šabatů a u Valachů mohou být zatím dál spokojeni…

Vážená paní Lysáková,
četli jsme s manželem váš článek v Parlamentních listech a velmi za tento o b j e k t i v n í článek děkujeme. Je to jediný seriózní článek, který k Výchovnému ústavu Chrastava vyšel. Psali jsme dopisy s přílohami (všechno vám posílám) do spousty médií i televizních stanic, aby daly prostor i druhé straně a ne jen MŠMT a veřejné ochránkyni práv.

A zatím se nám dostalo pouze odpovědi z iDnes (p. redaktorka Zdeňka Trachtová), která nám sdělila, mimo jiné, doslova: “Pro mě jsou stěžejním a důvěryhodným zdrojem informací zprávy od ministerstva a veřejného ochránce práv, kteří na místě provedli šetření. (Populistickým) argumentům starosty města i bývalého ředitele jsme dali prostor v jiných článcích, které napsali kolegové z regionů.” Je to tedy tak, že novináři dostanou pokyn, kdo je důvěryhodný a kdo ne? Nebo opravdu nejsou sami schopni toto rozlišit? ................
A paní G. Špačková, která nepravdivé udání se svou kolegyní podala, ta měla prostor jak v TV24, tak i v tisku.
Paní Lysáková, udělejte si, prosím, čas a přečtěte si náš dopis médiím i s přílohami a ještě jednou vám děkujeme za článek Ministerstvo školství vrtí psem. S pozdravem Božena Muchová.
Příloha:

Otevřený dopis ke kauze Výchovného ústavu v Chrastavě 
1.6.2016 (Mezinárodní den dětí)

V minulém týdnu proběhla v TV a tisku zpráva o špatném vedení Výchovného ústavu v Chrastavě. Všechny zprávy byly podány na základě tiskové konference, pořádané MŠ k vedení tohoto ústavu. Po přečtení tiskové zprávy, kterou vydalo Ministerstvo školství, nás zaujala reakce občanů k tomuto problému. Tiskové vyjádření bylo publikováno a uveřejněno ve většině médií. Reakce byly jednoznačně proti závěrům z této tiskové konference.
Rozpory mezi tiskovou zprávou a reakcí občanů nás zaujaly natolik, že jsme se začali o problém zajímat hlouběji (a to pouze pomocí dostupných informací v TV, tisku a internetu). Uspořádat tiskovou konferenci pro novináře a zástupce médií –kteří o problémech nic neví-bez účasti druhé strany je pouze jednostranná informace, která zpravidla není úplně pravdivá.
Zde uvedeme pár bodů, které jsou důležité pro objektivní posouzení případu.
- Ve Zprávě se mluví stále o „dětech“. V ústavu nejsou jen děti. Chrastavský ústav vešel ve známost tím, že zde byla ubita k smrti vychovatelka a další vychovatelka byla zbita s trvalými následky do konce života
- Jako dobře vedený ústav byl vybrán pro natočení filmu z tohoto prostředí (26.9.2008 se natáčel 10 dní, hráli N. Urbánková, M.Dejdar, J. Dolanský aj.), který byl uveden v TV s názvem Herbert v ringu.
- Kritizovaná paní ředitelka zorganizovala 10.-13.6.2013 pro chovance všech výchovných ústavů sportovní hry – Olympiádu (zhlédnout nawww.youtube.com/watch?v=d9JF4Rr-BTE)


- Občané města Chrastavy byli spokojeni s tím, že ve městě nedocházelo k trestné činnosti chovanců díky dobrému vedení ústavu
- Ustav a přilehlé sportoviště prošli řadou úprav a vylepšení
- V ústavu byla konána inspekční činnost pracovníky ČŠI v prosinci r.2015, která nezjistila žádné závažné nedostatky. Jak to že nezjistila? Asi žádné nebyly.
Zásadní obrat v hodnocení vedení ústavu nastal po vyhození dvou pracovnic (etoložka Marta Singh a psycholožka Gabriela Špačková). Podle vyjádření ředitelky tyto pracovnice měly s některými chovanci příliš liberální vztahy.
- Např. M.Syngh vozila soukromým autem vychovávat chovance do restaurace, při jednom z dlouhých pohovorů je přistihli v intimní chvilce.
- Také chovanec přiznal, že se se svou terapeutkou líbal, což ona nepopírá a odůvodňuje tím, „že se chlapci zamilovávají“.
Tyto dvě vyhozené pracovnice, které neplnily, co měly, se rozhodly pomstít ředitelce, vymyslely a sepsaly udání, které zaslaly KVOP paní A.Šabatové. Ta pověřila zaměstnance KVOP k návštěvě tohoto školského zařízení. A zjistili tato – z jejich pohledu- „závažná pochybení“:
. že chovanci nemají volný pohyb po městě
. že nemohou mít střih vlasů podle poslední mody
. že jejich chování je hodnoceno bodově, což se nelíbí chovancům ani komisi

. že k normálnímu dostatečnému 6 x denně přídělu stravy nedostanou přidáno co jim chutná (což je v závodních jídelnách, kde si jídlo platí každý sám možné?)
. že nemohou chodit „po doktorech“ jak by chtěli a simulovat nemoci.
Stojí i za úvahu, jestli takovéto mstivé pracovnice jsou vhodné k výchově narušených chovanců.
Vzhledem k tomu, že paní ředitelka měla 17-leté zkušenosti s chovanci ústavu, nemohla souhlasit s požadavky na převýchovu „dětí“ podle představ Veřejné ochránkyně lidských práv p. A.Šabatové. Chovanci ústavu jsou, bohužel, nebezpečni sami sobě i veřejnosti, proto jsou umístěni zařízení, druhém nejpřísnějším po pasťáku v Boleticích. S takto navrženým volným režimem se asi paní ředitelka neztotožnila a raději podala ministerské komisi okamžitě 27.5.2016 rezignaci na funkci ředitelky zařízení.
Na následné tiskové konferenci, konané na MŠ v Praze, byla pozvaná pouze média bez účasti druhé strany (ti byli vykázáni a drženi v předsálí). Novináři byli seznámeni s požadavky na školská zařízení tohoto typu dle ministryně Kateřiny Valachové. Již na této TK byla médiím představena paní Soňa Cpinová z Brna, připravena okamžitě převzít řízení ústavu.
Celá tato kauza byla vedena v médiích jednostranně, pouze TV Nova uvedla i některá vyjádření chovanců a bývalé ředitelky. Zvláštní je, že chovanci si nijak nestěžovali.
Vzhledem k reakcím občanů, starosty m. Chrastavy pana M.Canova, jakož i bývalého ředitele ústavu pana Z.Peldy, se nám jeví jednání paní ministryně školství a paní Šabatové jako přinejmenším ukvapené, které podle vyjádření mnohých na internetu (víc jak 10000 reakcí) nepovede k ničemu dobrému. Tito chovanci potřebují přísné vedení a jakékoliv výhody si musí zasloužit. Příliš liberální přístup vede k možnému páchání trestní činnosti, za kterou byli do pasťáku posláni.
Závěrem uvádíme, že bývalá ředitelka má veškerou kvalifikaci ke své funkci. Má vysokoškolské technické vzdělání-Ing.-i pedagogické vzdělání-Mgr.- včetně oboru Speciální pedagogika a mimo to 17 roků praxe ve Výchovném ústavu v Chrastavě, z toho 6 let na funkci ředitelky. Funkci získala už po druhé na základě konkursního řízení, pořádaného ministerstvem školství s koncepcí, za kterou je dnes bita.

Božena a Václav Muchovi, Tvarožná č.282, PSČ 664 05 (bomuchova@seznam.cz)

Zde přikládáme materiály, ze kterých jsme čerpali a doporučujeme k prohlédnutí.

2015 prosinec zpráva – inspekce Ministerstva školství 
http://www.chrastava.com/starosta/ustav/csi_2015_zprava.pdf

2015 prosinec protokol – inspekce Ministerstva školství 
http://www.chrastava.com/staros…/ustav/csi_2015_protokol.pdf

i.dnes
http://liberec.idnes.cz/diskuse.aspx…
Olympiáda
https://www.youtube.com/watch?v=d9JF4Rr-BTE
TV Nova
http://tn.nova.cz/…/pastak-v-chrastave-pry-tyral-chovance-v…
Televize dvtv
http://video.aktualne.cz/…/r~49a9f184237211e6a77e002590604…/
Deník.cz
http://www.tydenvlk.cz/…/byla-to-poprava-reditelky-chrastav…
deník.cz
http://www.denik.cz/…/ve-vychovnem-ustavu-v-chrastave-se-po…
Kontrola pracovníků Ochránkyně
http://www.ochrance.cz/…/ZARIZENI/Ustavn…/Info_Chrastava.pdf
Liberecké noviny
http://www.libereckadrbna.cz/…/7683-pridavek-jidla-za-odmen…
Vyjádření MŠ
http://www.ceskaskola.cz/…/msmt-k-aktualni-situaci-v-dd-v.h…
Starosta města Chrastavy.
http://www.tydenvlk.cz/…/byla-to-poprava-reditelky-chrastav…
Patrikův případ
http://korunaceska.cz/dokumenty/pripad_patrik.pdf

Fotka uživatele Dana Lysáková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama