Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2011 16:50:23

Tato pravicová vláda moji důvěru nemá

Tato pravicová vláda moji důvěru nemá

Řeč Marty Semelové k vyslovení nedůvěry vládě, která ztratila důvěru většina občanů a nemá proto právo vládnout. Ukazují to nejen průzkumy, ale i názory občanů s kterými se setkáváme a kterým se žije za vládnutí této pravicové vlády stále hůře.

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, neuběhl ani rok, co byla ustavena vláda Petra Nečase, a už jsem svědky vládní hry, jinak se to ani nazvat nedá, škatulata hejbejte se. A nejenom to. Za tu poměrně krátkou dobu je to už podruhé, co na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny jednáme o vyslovení její nedůvěry vládě, která se od počátku svého vzniku sama tituluje přívlastky jako vláda rozpočtové odpovědnosti, vláda práva, boje proti korupci a podobně.

 Po necelém roce svého působení však těmto vzletným heslům věří snad už jen samotní ministři s premiérem, případně poslanci koaličních stran, a to ještě ne všichni. Samo za sebe mluví i to, že pouze 18 % občanů se v průzkumu STEM vyjádřilo, že si myslí, že skutečně jde o vládu boje proti korupci. A další údaj z tohoto průzkumu. Opatření prosazovaná Nečasovou vládou podporuje jen 31 % lidí, z toho bezvýhradně s nimi souhlasí pouhá 2 %. Ano, slyšíte dobře. Pouhopouhá 2 % občanů této země se bezvýhradně staví za ony slavné reformy, které, aby se hrstka vysokopříjmových občanů měla lépe a lépe, mají vytáhnout peníze z kapsy těm, kteří už teď nemají na bydlení, na léky nutné vůbec k žití, na vzdělání pro své děti a tak dále.

Ale nemusíme sledovat průzkumy, abychom se dověděli, co si o těch tzv. reformách, kompetentnosti jednotlivých ministrů, aférách, podrazech či vulgárních vyjadřováních myslí občané. Stačí mezi lidi chodit, naslouchat jejich názorům a zkušenostem, tomu, jak se jim žije. Stále většímu počtu občanů kolikrát nezbývá nic jiného než se zadlužovat u lichvářských firem, bank či spořitelny, které využívají beznadějných situací mladých rodin, seniorů, ale i ostatních a nabízejí supervýhodné půjčky na ruku.

Následuje kolotoč upomínek, soudních vymáhání a exekucí. Až sem přivádí lidi, kteří chtějí jen mít práci a žít normálním slušným důstojným životem, tato vláda svými nezodpovědnými rozhodnutími.

Ono totiž nejde jen o ty do očí bijící skandály, které jako přihlouplou novelu na pokračování vysílají denně všechna média, přičemž jedna aféra zakrývá druhou, jak je zřejmé u nenápadně unikajícího skandálu kolem Promopro a ministra Vondry. Tyto aféry jen potvrzují, že vláda je složena z lidí odborně nekompetentních, nevyzrálých, opilých vlastní sebestředností a zaslepených penězi a mocí.

Postupně se stáváte, vážená vládo, v očích veřejnosti synonymem pro úplatkářské aféry, pro prorůstání korupce do nejvyšších pater, pro předem nachystané proniknutí bezpečnostní agentury a lidí s ní spojených do státní správy a politiky.

Namísto zodpovědnosti a odbornosti vítězí politické ambice, byznys a snaha o privatizaci všeho, co má nějaký vliv. Chybí vám špetka sociálního cítění, zato arogance máte na rozdávání. Nezajímají vás petice občanů, protesty v ulicích, kterých den ze dne přibývá, stejně jako rozhořčení jejich účastníků.

Nezajímají vás odbory, které očividně berete jako nutné zlo. To konec konců ukázalo i jednání tripartity, kterou byli nuceni odboráři opustit, neboť ministři odmítali jakoukoli změnu či kompromis ve vládních návrzích. A následná reakce? Ministr práce a sociálních věcí Drábek obvinil odboráře, že prý narušili sociální dialog a spolu s ministrem zdravotnictví Hegerem jejich odchod z jednání označili za zbabělý. Já osobně bych za zbabělost označila spíše postoj trojkoalice v momentě, kdy má naslouchat názorům ostatních.

A co se týče údajného narušení sociálního dialogu ze strany odborářů? Vzpomeňte si, členové trojkoalice, jak ten údajný dialog z vaší strany probíhá, a nejen při jednání tripartity. Jsme toho svědky při každém jednání této sněmovny, kdy argumenty opozice vůbec neposloucháte, jakýkoli návrh opozičních poslanců je předem odmítnut, a zahleděni výhradně do vlastních návrhů odhlasujete jako jeden muž či žena jakýkoli nesmysl. Není divu, že lidem dochází trpělivost a že se chystají mohutné protesty.

Vaší vládě totiž chybí jakýkoli náznak sebereflexe. Kosmetické změny, k nimž přistoupil premiér Nečas ve stylu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, absolutně nic neřeší a jsou výsměchem občanům této země. Jsou fraškou, za kterou by se ani Kocourkov nemusel stydět.

Pokračování vládnutí v tomto stylu je proto nemyslitelné. Pokud tato vláda zůstane u moci, budou dále pokračovat nebezpečné praktiky ohrožující bezpečnost a soukromí občanů, budou dále vítězit lži, podvody a korupce. Občané se pak mohou těšit na vládní dárky ve formě stále rostoucích poplatků u lékaře, za pobyt v nemocnicích a za léky.

Mohou očekávat další krácení sociálních dávek a příspěvků, přičemž uchráněni nezůstanou ani zdravotně postižení spoluobčané. Mladí lidé studující vysokou školu díky této vládě pak konečně pochopí, že jedině se školným, jenž chce vláda za dva roky spustit, dostanou tu patřičnou kvalitu vzdělání. Na nás všechny pak čeká ten krásný pocit, že blaho svého důchodu budeme mít ve svých rukou, neboť se nebudeme muset spoléhat na to, že se o nás postará za naši celoživotní práci a odvody stát, ale určitě s radostí si na něj každý z nás několik tisíc bude sám přispívat do nějakého toho soukromého fondu. A při troše štěstí ten fond třeba nezkrachuje!

Ale teď bez ironie. Tato vláda dávno ztratila díky své politice právo zastupovat občany této země, dávno ztratila právo vládnout. Proto budu hlasovat pro vyslovení nedůvěry této vládě. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama