ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2016 21:42:00

Z navýšeného rozpočtu půjde 70 milionů na obecní vodovody a kanalizace

Z navýšeného rozpočtu půjde 70 milionů na obecní vodovody a kanalizace

Vybraná středočeská města a obce by mohla mít nové vodovody a kanalizace za celkem 70 milionů korun.

„Schválili jsme dnes na Radě kraje celkem dvacet tři žádostí měst a obcí týkajících se vodohospodářské infrastruktury. Finance čerpáme z rozpočtu kraje navýšeného o částku 250 milionů korun z daňových příjmů. Seznam obcí a měst i přidělené částky musí ještě schválit zastupitelé,“ řekl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD) v pondělí 13. června.

Navržené projekty významně zlepší kvalitu života v daném místě, zároveň přispějí ke zlepšení životního prostředí v kraji a k naplnění požadavků evropských směrnic. „Mezi vybrané akce patří například dostavba kanalizace a čističky odpadních vod v Novém Strašecí, stavba veřejného vodovodu pro obce Klobuky a Kobylníky, splašková kanalizace a veřejný vodovod pro obce Tismice a Limuzy, oprava vodovodního řadu v obci Sýkořice nebo stavební úpravy vodojemu v Horním Bousově,“ vyjmenoval příklady náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Marek Semerád (ČSSD).

Středočeský kraj má druhý nejnižší podíl obyvatel zásobených pitnou vodou z veřejného vodovodu a rovněž tak druhý nejnižší podíl obyvatel připojených na kanalizaci v rámci celé České republiky. V roce 2014 činil podíl obyvatel napojených na vodovod pouze 85,4 % a podíl obyvatel napojených na kanalizaci 70,3 %. 

Rada Středočeského kraje minulý týden na zasedání doporučila schválit navýšení rozpočtu Středočeského kraje v příjmové a výdajové části o částku 250 milionů korun. „V příjmové části rozpočtu budou o uvedenou částku navýšeny daňové příjmy, které vyplývají z podílu Středočeského kraje na celostátním hrubém výnosu daní dle zákona. O navýšení Rada Středočeského kraje rozhodla v souvislosti s příznivým vývojem daňových příjmů a na základě meziročního srovnání těchto příjmů v letech 2008–2016,“ upřesnil náměstek hejtmana pro oblast financí Jiří Peřina (ČSSD).

Ve výdajové části rozpočtu bude o konkrétním využití těchto prostředků rozhodovat Rada Středočeského kraje. Peníze se využijí především v oblasti dopravy, zdravotnictví a již zmíněné vodohospodářské infrastruktury.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama