JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.06.2016 13:08:00

První den odvezla firma pět tun chemikálií. Stav nebezpečí trvá

První den odvezla firma pět tun chemikálií. Stav nebezpečí trvá

První den za sebou mají složky IZS při zásahu v Nedvědici, kde hejtman Michal Hašek vyhlásil stav nebezpečí po nálezu chemických látek v rodinném domě.

 "Jako hejtman jsem byl seznámen s celou situací dopisem ORP Tišnov, který jsem obdržel v úterý 21. června. 22. června se k tomu přidal dopis městyse Nedvědice. Navštívil jsem ve středu večer osobně Nedvědici, abych se na místě přesvědčil, jak vypadá situace. Následně jsem si nechal doložit stanoviska všech správních orgánů na úrovni města i kraje, dále hasičského záchranného sboru a České inspekce životního prostředí a včera 23. června, dva dny po tom, co jsem byl oficiálně informován a požádán o zásah, tak jsem ve večerních hodinách na doporučení Bezpečnostní rady vyhlásil stav nebezpečí, který platí dnes od 0.00 hodin na 15 dnů tady v Nedvědici," uvedl hejtman Michal Hašek.

Na základě toho se v 7.00 sešel krizový štáb a v 7:30 začal vlastní zásah. "Dnes bylo nasazeno zatím 55 lidí, jak příslušníků HZS, tak policistů, kteří střeží prostor, případně řídí dopravu, pracovníků speciální firmy, která má oprávnění nakládání s nebezpečnými odpady. Za tu dobu bylo už vyklizeno 5 tun chemikálií včetně obalů. Bohužel jak postupně procházejí chemici a specialisté celý ten prostor, tak se ukázalo, že mezi těmi chemikáliemi jsou výbušné látky. Proto musela být povolána Pyrotechnická služba Policie ČR, která je na místě a která zůstane dále při zásahu. V odpoledních hodinách byly nalezeny – sice v malém množství, ale přesto – látky radioaktivní. Proto došlo ke konzultaci se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost. Nyní dochází opět postupně jednak k rekognoskaci chemického materiálu, který se nachází ve zbývajících prostorech," sdělil hejtman.

Jak dodal, chemikálie jsou tam tak naházeny, že se teprve postupně při odkrývání zjišťuje, co je tam dalšího a v jakém množství.

"Například teď odpoledne bylo nalezeno několik kilogramů sodíku. Na základě této informace sem směřují řídící důstojníci HZS z Generálního ředitelství HZS ČR. Tím chci říci, že to, co se nalezlo v tom domku, byla skutečně tikající v uvozovkách chemická bomba a já jako hejtman si stojím za tím, že rychlé řešení bylo možné a je možné pouze díky tomu, že jsem tady vyhlásil stav nebezpečí a teď v řádu dnů dojde ke kompletní likvidaci nebezpečných chemikálií, které tam zřejmě za velmi dlouhou dobu nelegálním způsobem nastřádal člověk, který v tom domě žil a zemřel. Takže i případné policejní vyšetření asi spíše už nic moc nezjistí, protože pachatel je mrtev. Nám teď jde o ochranu zdraví životů a životního prostředí jak té paní, která v domku žije, to je matka toho člověka, tak sousedů. Jde o to, abychom co nejdříve nebezpečné chemikálie dostali pryč, byly pod kontrolou odborníků a tady v Nedvědici se všechno co nejdříve vrátilo do normálního života," dodal Michal Hašek.

Původní finanční odhad nákladů bude asi vyšší

Práce dnes pokračují  od rána až do úplného zlikvidování nashromážděných chemikálií. Původní finanční odhad nákladů, který hovořil o částce do jednoho milionu korun, bude asi také vyšší.

"Jde o to situaci zvládnout. Jsem rád, že tady máme profesionály. Chci ujistit lidi z Nedvědice i veřejnost obecně, že Integrovaný záchranný systém tady funguje perfektně. Doufám, že nebude využito ani celých oněch 15 dnů, na které jsem vyhlásil stav nebezpečí, aby ty látky byly zlikvidovány," poděkoval hejtman za profesionální zásah.

Předseda Svazu měst a obcí František Lukl vyzdvihl přístup kraje v této krizové události. „Děkuji panu hejtmanovi jako šéfovi krizového štábu, že se k tomu takto postavil čelem. Myslím si, že v takové velmi tragické a smutné záležitosti je to poučení pro postup, který se může objevit kdekoliv v jiném regionu. A jsem rád, že Jihomoravský kraj i v tomto, tak jak to mohu srovnávat, je jakousi vlajkovou lodí – viděli jsme to při velkém požáru ve Bzenci i jinde. Toto není žádné divadlo, tady nejde o to, kdo se kde představil, ale o tu rychlost zásahu a odstranění těch nebezpečných možných skutečností, které s tím souvisí. Jednoznačně děkuji a budu moc rád, když i v tomto budeme v rámci svazu spolupracovat a udělají se jednoznačné postupy, se kterými Jihomoravský kraj má zkušenosti a můžeme je takto poskytnout i dalším regionům za to moc děkuji,“ konstatoval František Lukl.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama