Bc. Lubomír Franc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2016 9:17:00

Problémem není absence práce, ale struktura nezaměstnaných

Problémem není absence práce, ale struktura nezaměstnaných

Řešení problémů trhu práce, otázky poptávky a nabídky nebo zaměstnávání absolventů škol.

„Královéhradecký kraj nemá primárně problém s nezaměstnaností jako takovou, ale v rámci aktivit paktu se chceme zaměřit spíše na strukturu nezaměstnaných,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc. Podle něj by mohl kraj díky práci se subjekty v rámci paktu lépe přizpůsobovat nabídku nabízených oborů v krajských školách. „Na základě dat budeme moci předvídat budoucí vývoj na trhu práce a sledovat jím požadované obory. Podle toho pak můžeme ladit strukturu škol a oborů zejména na úrovni středního školství. Chceme tak lépe cílit zejména na žáky a studenty a jejich správnou volbu povolání,“ dodal hejtman.

Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji dosáhla v květnu úrovně 3,9 %, přičemž na Rychnovsku činí dokonce 1,9%. To je historicky nejnižší míra nezaměstnanosti a zároveň je to aktuálně nejnižší míra nezaměstnanosti v rámci České republiky a současně i Evropské unie. Úřad práce tak nevidí jako hlavní problém právě míru nezaměstnanosti. „Problémem trhu práce v Královéhradeckém kraji je aktuálně nesoulad nabídky a poptávky, nedostatek kvalifikované pracovní síly zejména v technických profesích, regionální rozdíly a také existence sociálně vyloučených lokalit. A právě toto jsou problémy, které nelze řešit izolovaně, čemuž by měl pakt pomoci,“ uvedl Martin Horák, ředitel krajské pobočky Úřadu práce, který je jeden z partnerů dohody.

Podobnou iniciativu vítá i Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje. „Firmám v našem regionu se v tomto období daří, ale jejich další rozvoj brzdí nedostatek potencionálních zaměstnanců na trhu práce. Věříme, že prostřednictvím Paktu zaměstnanosti Královéhradeckého kraje a spoluprací všech signatářů se podaří firmám v kraji s tímto problémem pomoci,“ doplnil ředitel Krajské hospodářské komory Královéhradeckého kraje Radek Zelenka.

Pakt zaměstnanosti Královéhradeckého kraje bude smluvně uzavřené partnerství, které se stane platformou pro spolupráci a propojení politik a strategických aktivit v oblasti trhu práce a zaměstnanosti s rozvojem ekonomiky a konkurenceschopnosti Královéhradeckého kraje.

Nositelem paktu zaměstnanosti je Královéhradecký kraj

Dalšími partnery jsou:
• Úřad práce ČR
• Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje
• Regionální rada Českomoravské konfederace odborových svazů v Královéhradeckém kraji
• Svaz průmyslu a dopravy České republiky
• Statutární město Hradec Králové
• Centrum investic, rozvoje a inovací

Jednou z prvních aktivit Paktu zaměstnanosti KHK by měla být realizace projektu „Zaměstnaný absolvent“, který se zaměří na absolventy do 25 let. Formou stáží pro studenty posledních ročníků nebo semestru a pro absolventy v evidenci Úřadu práce budou poskytovány krátkodobé pracovní příležitosti ve firmách. Díky tomuto programu si čerství absolventi osvojí pracovní návyky a získají potřebné zkušenosti. Součástí aktivit projektu budou také informační akce pro studenty z cílové skupiny a předvstupní vzdělávání a pohovory.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama