JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2016 10:49:00

Z Nedvědic už firma odvezla deset tun chemických látek, majitelka opustí dům

Z Nedvědic už firma odvezla deset tun chemických látek, majitelka opustí dům

V Nedvědici pokračuje druhý den zásah složek Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje, kde platí stav nebezpečí.

 V rodinném domě a nejbližším okolí hasiči a specializovaná firma nalezli již několikanásobně větší množství chemických látek, než se předpokládalo.

"V obydlené části domu byly po prohlídce nalezeny další chemikálie, jde o několik set kilogramů, a také radioaktivní zářič silnější intenzity než v předchozích dnech. Na základě toho se krizový štáb dohodl s majitelkou nemovitosti, že zítra za pomoci rodiny na den až dva opustí dům a dojde ke komplexnímu průzkumu a likvidaci chemikálií," řekl hejtman Michal Hašek s tím, že původní informace byly, že v domě se tyto látky nenacházejí.

Jak doplnil, za dva dny bylo do zásahu nasazeno 98 lidí, příslušníků hasičů, policistů, specializované firmy, zlikvidováno bylo přes deset tun chemikálií s obaly.

"Máme k dispozici také prvotní přehled, jaké látky se tady nacházely. Například přes 300 kilogramů kyselin typu kyselina sírová, dusičná, chlorovodíková, fluorovodíková. 650 kilogramů kyselin mravenčí, octové, jablečné, vinné. Dále anorganické soli včetně těžkých kovů, a to toxické uhličitany, fosforečnany, fluoridy, - celkově 500 druhů v rozsahu zhruba dvou tun. Dále oxidující látky chlorečnany, chloristany, jodistany, manganistany, oxid chromový, kyselina chloristá, - v množství asi 700 kilogramů. Akutní látky toxické kategorie 1 kyanidy sloučeniny selenu, thalia a další zatím v množství přes 200 kilogramů. Dále prudce reagující látky z vlhkostí – hydridy a peroxidy v množství zhruba 200 kilogramů. Organické látky zhruba 500 až 700 druhů v množství přes 800 kilogramů. Bohužel také některé výbušné látky v množství pod 1 kilogram, radioaktivní látky opět v množství pod 1 kilogram," vyjmenoval Michal Hašek.

Náklady přesáhnou milion korun

Práce budou pokračovat i v dalších dnech. Případné ukončení záleží na tom, co specialisté najdou v obydlených částech domu. "Chci hasičům, policistům i pracovníkům firmy poděkovat, šli do neznámého terénu, nikdo nepočítal s tím, že je na místě takové velké a rozmanité množství látek různého stupně nebezpečnosti včetně látek výbušných a radioaktivních," sdělil hejtman.

Ředitel Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jiří Pelikán popsal současnou situaci z pohledu zasahujících hasičů. „Zasahují zde příslušníci z hasičské stanice v Tišnově, z Rosic, je zde nasazena chemická laboratoř z Tišnova a jsou zde nasazeni i příslušníci – specialisté chemici – z našeho opěrného bodu na hasičské stanici Brno-Líšeň. Pravidelně se střídáme, po čtyřech hodinách provádíme obměnu zasahujících mužů tak, abychom je příliš nevyčerpali, protože to opravdu není žádná slast vynášet ty desítky a stovky kilogramů nebezpečných chemických látek. My jsme velmi rádi, že došlo k tomuto preventivnímu zásahu, protože představu, že bychom v takovém rodinném domku likvidovali požár, je pro nás noční můrou. Jsem velice rád, že mohu konstatovat, že při vyklízení jsme nenalezli nic, co by nasvědčovalo o nějakém rozsáhlejším úniku, nějaké kontaminaci půdy, vody nebo okolí. Takže můžu uklidnit všechny, kdo žijí v blízkosti – zatím nemáme žádný náznak, žádné podezření na to, že by se nějak zamořilo okolí toho rodinného domku nebo ten rodinný domek sám,“ uvedl Jiří Pelikán.

Náklady na odstranění nebezpečných látek budou vyšší, než se původně předpokládalo. Tedy nejspíše více než milion korun.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama