Komunistická strana Čech a Moravy

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2016 13:09:00

Reorganizaci policie chybí demokratický mandát

Reorganizaci policie chybí demokratický mandát

Stanovisko, přijaté na jednání Ústředního výboru KSČM dne 25. června 2016

 Reorganizace policejních útvarů, vyšetřujících nejzávažnější kriminalitu, přerostla ve skandál. KSČM k tomu nechce a nemůže mlčet. Ze zneužití represívních složek – a dokonce pokusů zabránit postihu vážných zločinů – se obviňují členové vlády i policejní špičky. Spory o policejní sbor přerostly v předvolební arénu. O vliv, ne-li o moc se bojuje prostředky, které jsou popřením demokratických principů, právního řádu a ústavního pořádku.

Orgány, mající potírat zločin, si nelze přivlastnit. Kritériem všech organizačních změn musí být jen veřejný zájem. Za situace, kdy expanduje terorismus, rizika spojená s migrací i jiné bezpečnostní hrozby, ho dokáže definovat jen široká demokratická diskuse. Věcné argumenty, jež by reorganizaci dostatečně odůvodnily, však stále postrádají jak samotní policisté, tak i zákonodárci. Bez toho se obavy o politizaci reformy, rozptýlit nepodaří.

Budeme podporovat vznik parlamentní vyšetřovací komise, která se bude tímto problémem věcně zabývat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama