Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2016 18:31:00

Ministr Herman uctil památku parašutistů ze skupiny Silver A

Ministr Herman uctil památku parašutistů ze skupiny Silver A

Daniel Herman vzdal v Senicích hold statečným výsadkářům, kteří operovali na našem území a připravili významné odbojové operace.

 Nedaleko Senic na Poděbradsku vysadil v prosinci 1941 britský letoun Halifax parašutisty ze skupiny Silver A. Skupina, která má v Senicích pomník, patřila mezi nejúspěšnější výsadky do protektorátu. Šlo o krycí název zvláštní výsadkové operace připravené druhým (zpravodajským) oddělením Ministerstva národní obrany exilové československé vlády v Londýně.

Nejdůležitějším úkolem bylo obnovení rádiového spojení domácího odboje s Londýnem. Členové skupiny - nadporučík Alfréd Bartoš - velitel, rotmistr Josef Valčík - zástupce velitele a četař Jiří Potůček - šifrant a radista, se mimo zpravodajskou činnost a koordinaci dalších výsadků z Anglie přímo podíleli na přípravě atentátu na Heydricha, organizaci náletu na plzeňskou Škodovku a udržovali spojení s Josefem Gabčíkem i Janem Kubišem, kteří po pětiměsíčních přípravách odstranili nenáviděného říšského protektora Heydricha.

Všichni členové paraskupiny, stejně jako většina ostatních parašutistů a stovky jejich spolupracovníků, položili své životy za 2. světové války. Josef Valčík padl v boji v kryptě kostela v Resslově ulici v Praze spolu se šesti svými spolubojovníky 18. 6. 1942. Alfréd Bartoš byl vlákán 21. 6. 1942 do léčky gestapa v Pardubicích a vzal si život v bezvýchodné situaci. Jiří Potůček uprchl po zradě ze svého úkrytu v Končinách u Červeného Kostelce a po dvou dnech, 2. 7. 1942, byl zastřelen českým četníkem v Trnové u Pardubic. Na popravišti skončily desítky jejich spolupracovníků. "Je třeba stále připomínat a vážit si odvahy a obrovské statečnosti těch, kteří i v nejtěžších dobách naší historie neváhali obětovat to nejcennější, vlastní život." řekl ministr kultury Daniel Herman.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama