ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.06.2016 11:07:04

Hašek: V Nedvědici začalo odklízení tun nelegálně sesbíraných chemikálií

Hašek: V Nedvědici začalo odklízení tun nelegálně sesbíraných chemikálií

V Nedvědici v ORP Tišnov začalo v pátek 24. června o půl osmé ráno odklízení nalezených chemikálií v rodinném domě. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek vyhlásil od 24. června 2016 od 0:00 hodin stav nebezpečí právě pro obec Nedvědice.

 


Na místě je několik desítek členů integrovaného záchranného systému a pracovníků specializované firmy, která začala s vyklízením zahrady a přilehlých objektů.

„Po nočním vyhlášení stavu nebezpečí se na úřadu městyse sešel v sedm hodin ráno Krizový štáb Jihomoravského kraje, kde doložily jednotlivé složky IZS svoji připravenost k zásahu, a o půl osmé byla zahájena samotná likvidace nebezpečných chemických látek, které tady zřejmě dlouhou dobu shromažďoval zesnulý majitel rodinného domu,“ uvedl hejtman Michal Hašek.

Na místě jsou hasiči, policisté, kteří střeží prostor a zajišťují veřejný pořádek. Částečně je v okolí domu omezena doprava.

„Dochází k vyčištění prostoru u domu, postupně pracovníci firmy prochází ta místa, kde víme, že se nacházejí nebezpečné látky. Stav nebezpečí je vyhlášený do 8. července 2016, budeme upřesňovat, jak dlouho bude zásah trvat. Zabýval jsem se tím, zda je možné situaci řešit běžným postupem správních úřadů. Ale na základě informací z městského úřadu Tišnov a krajského úřadu, hasičů a České inspekce životního prostředí jsem dopěl k závěru, že běžnou správní činností není možné tuto situaci řešit, a proto jsem v noci rozhodl o vyhlášení stavu nebezpečí. Je to výjimečný prostředek, nicméně myslím si, že v tomto případě je zcela na místě a díky tomu už v řádu několika málo hodin mohl začít samotný zásah,“ uvedl hejtman.

Na místě nalezené radioaktivní soli již policie zajistila a odvezla. „Nevíme, co všechno tady je. Hrozí reálně nebezpečí ohrožení zdraví, životů a životního prostředí. Budeme se snažit pracovat tak, abychom nemuseli obyvatele domu či blízkého okolí evakuovat. Pokud ale experti oznámí, že si nejsou jistí dalším postupem, jsme na evakuaci připraveni,“ doplnil hejtman.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama