ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2016 16:41:23

Proč chce Praha 12 provozovat sběrný dvůr a co přinese občanům

Proč chce Praha 12 provozovat sběrný dvůr a co přinese občanům

Reakce MČ na článek Tomáše Korálka „Zvláštní hospodaření na Praze 12“, který se 28. 6. 2016 objevil v Parlamentních listech

Smyslem sběrných dvorů je, aby občané měli odkladní místo pro velkoobjemové odpady, které by jinak mohly skončit vyhozené na černých skládkách a jejich úklid by byl nákladnější, nehledě na znečištění krajiny a estetickou stránku věci. Základní princip jejich existence tedy není podnikatelská činnost za účelem dosažení zisku, ale služba občanům.

Radnice Prahy 12 chce tuto službu svým občanům poskytovat a mít vliv na kvalitu služeb a technickou úroveň sběrného dvora, který chce proto i nadále provozovat jako součást městského systému odstraňování komunálních odpadů. Pokud by byl sběrný dvůr předán magistrátu Prahy a následně dán do pronájmu jinému provozovateli (např. Pražské služby), Praha 12 by ztratila jakýkoli vliv na jeho provoz.

V současné době připravujeme řešení na zvýšení kvality služeb a celkové úrovně sběrného dvora. K tomu bychom rádi využili dotace z fondů EU. Technická úroveň provozu sběrného dvora totiž nyní nesplňuje požadavky na dostatečnou úroveň čistoty a kvality provozu. Je to dáno skutečností, že dlouhodobě nebylo investováno do jeho stavebně-technického vybavení, protože se sběrný dvůr nacházel na pronajatých pozemcích cizích vlastníků s výpovědní dobou tři měsíce a povinností provozovatele je v případě ukončení nájemního vztahu uvést do původního stavu. Proto jsme za 3 miliony odkoupili pozemky sběrného dvora do vlastnictví Prahy 12 a pražský magistrát přispěl zbývající částí.

Provoz sběrného dvora je nyní dotován z peněz Prahy 12 i hl. m. Prahy celkovou částkou 8 až 9 milionů korun za rok. Výše dotace z hl. m. Prahy ale závisí na technické úrovni a kvalitě služeb, která je nyní nedostatečná. Proto i reálně hrozilo, že se dotace z Prahy sníží a zatíží se o to více rozpočet Prahy 12. Naopak pokud bude naše městská část moci sběrný dvůr provozovat na vlastních pozemcích, investice do jejich nákupu se jí vrátí a počítáme, že provoz se sám zaplatí. Předpokládáme, že v budoucnu bude provoz sběrného dvora generovat i zisk a služby budou rozšiřovány dle požadavků obyvatel Prahy 12.

Jinak pokud někdo argumentuje tím, že finance čerpané z fondů EU, hradí obyvatelé, je třeba připomenout, že Česká republika je stále ještě čistý příjemce peněz z fondů EU, které jsou primárně určeny právě na zvýšení úrovně méně vyspělých zemí EU. Navýšení technické úrovně a kvality služeb sběrného dvora, který třídí odpad, tak považuji za opravdu efektivně využitou investici, navíc plně splňující účel dotací.

Co se týče přirovnání k italské mafii, které též zaznělo z pera autora textu o sběrném dvoru, k tomu se mi ani nechce vyjadřovat. My si italskou mafii ani její „podnikatelské“ aktivity rozhodně za vzor nebereme, to necháme na pisateli.

Milan Maruštík, radní pro životní prostředí

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama