Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2016 8:34:00

Unie se prý podle Sobotky musí změnit

Unie se prý podle Sobotky musí změnit

Je vcelku známá věc, že když politik, který by měl být schopen politických vizí, těchto vizí schopen není, nahrazuje potřebné nové myšlenky voláními po nových myšlenkách…

Stejné je to v případě premiéra Sobotky. Ten před svým odletem do Bruselu na vrcholný summit EU řekl novinářům obecnou pravdu, kterou dnes skloňují jak představitelé Evropské komise, včetně J.-C. Junckera, také například německý ministr zahraničí Steinmeier, ale také B. Johnson, hlavní organizátor kampaně k brexitu, či D. Cameron, neúspěšný britský premiér anebo euroskeptici z francouzské Národní fronty, stejně jako největší eurooptimisté. Jen jaksi nikdo nepřichází s tím, jak by se ta Evropa vlastně měla změnit…

Pokud B. Sobotka vcelku dobře administrativně zvládá svůj premiérský úřad, na zahraniční politice, a to včetně politiky evropské, je vidět, že  prostě nemá žádné představy. Léta, kdy se v politice pohyboval mimo premiérský úřad, neudělal nic, aby na sobě v této oblasti  pracoval (17 let).

Také L. Zaorálek, český  ministr zahraničí, je další naprosto bezprogramový politik, který se plácá v poryvech větru evropské politiky podle toho, odkud přijde největší závan. Tu z Německa, nyní z Británie, pak zase odjinud, ale v každém případě oba jmenovaní plně respektují výsostné zájmy USA, které nadřazují nad zájmy svých českých spoluobčanů.

Politika EU není, tak jako byla například za časů  Ch. de Gaulla anebo F. Mitterranda, nebo J. Chiraca či  G. Schrödera, politikou nezávislou na USA a samozřejmě i na jakékoli jiné velmoci. Ale je bohužel zahraničně politickou linií, která prakticky plně kopíruje zájmy USA, a to i v těch oblastech. kde Evropa má  diametrálně odlišné názory (Sýrie, Libye ). Evropští politici, hlavně britští a francouzští, jakoby to nevnímali…

Tak např.  pokud jde o sankce vůči Rusku, pro USA je jejích dopad jen lapálií. Jen zhruba 14 % HDP Spojených států je tvořeno prostřednictvím zahraničního obchodu a na něm se Rusko podílelo a podilí titerně. V podmínkách EU a České republiky je to bohužel jinak.

My jsme velkou měrou závislí právě na zahraničním obchodě, a vzdávat se jednoho teritoria pro pochybné velmocenské zájmy USA a kvůli eunušské politice vrcholných představitelů EU,  je hloupé.

Rusko alespoň pokud jde o zemědělství, udělalo za necelé dva roky embarga na dovoz zemědělských produktů z EU, tedy za dvě sklizně, nečekaný pokrok. A pokud budou sankce EU na vývoz zemědělských produktů do Ruska trvat ještě další dvě sezony, může se evropský zemědělec s ruským trhem navždy rozloučit. A to platí zejména pro českého zemědělce, který nedisponuje ani například skvělými víny, destiláty či sýry typu francouzských či nizozemských sýrů. Bude to prostě těžké a velká ztráta je to zejména pro evropskou a tedy i českou  ekonomiku.

Pokud chtějí čeští politici něco dělat jinak, měli by v první řadě říci co a jak a kdy s tím konečně začnou. A to v čele s B. Sobotkou…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama