Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.07.2016 12:22:22

Zákon o prokazování původu majetku je klíčový v boji proti daňové kriminalitě

Zákon o prokazování původu majetku je klíčový v boji proti daňové kriminalitě

Vládní koalice dnes v Poslanecké sněmovně prosadila ve třetím čtení zákon o prokazování původu majetku, jeden z klíčových závazků z programového prohlášení vlády a důležitý nástroj pro boj s daňovými úniky.

„Zákon o původu prokazování majetku je jedním z klíčových nástrojů pro boj proti daňové kriminalitě. Mám velkou radost, že se naší vládě podařilo jako vůbec první od roku 1989 tento významný zákon schválit ve Sněmovně.

Krást se nemá a to se týká i krádeži na daních. Zákon o prokazování původu majetku je velmi důležitým nástrojem prevence před tím, aby poctiví a slušní dopláceli na ty, kteří se vyhýbají placení daní či získávají majetek nekalými způsoby. Norma poskytuje daňové správě důležité pravomoci pro rozkrývání původu majetku, kterýbyl získán nelegální cestou či trestnou činností. Dává ji nástroje, které jsou běžné ve vyspělých evropských zemích.

Pevně věřím, že zákon v co nejkratší době schválí rovněž Senát a podepíše prezident republiky tak, aby mohla nová pravidla začít platit od začátku příštího roku,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Nový zákon je postaven na porovnání zdaněných příjmů a nabytého majetku. Hranice rozdílu byla stanovena na 7 milionů Kč tak, aby nedocházelo ke každodennímu obtěžování velkého množství daňových poplatníků, ale umožnilo řešit případy, kdy je skutečně významný rozdíl mezi zdaňovanými příjmy a majetkem. Správce daně pak může požadovat, aby fyzická osoba doložila, že majetek odpovídá příjmům vykázaným v minulosti. Principem toho zákona je přenesení důkazního břemene na poplatníka daně, který je zodpovědný za svůj majetek a za způsob jeho nabytí.

Transparentní fungování státu a boj proti korupci jsou pro současnou vládu klíčové priority, v této oblasti se podařilo prosadit již např. Registr smluv, Zákon o evidenci tržeb, Zákon o státní službě, který přispěje k odpolitizování státní správy. V legislativním procesu se nyní nachází zákony o střetu zájmů, financování politických stran, hnutí a jejich volebních kampaní, o státním zastupitelství a nominace do dozorčích rad. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama