MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.07.2016 10:13:16

Preferenční hlasy a volby

Preferenční hlasy a volby

Odpověď ministra Dienstbiera na interpelaci ve věci „Posílení významu preferenčních hlasů“ ze dne 8.7.2016

Souhlasím s Vámi v tom, že přednostní (preferenční) hlasy by ve volebním klání měly být tím faktorem, který určí konečné složení zastupitelského orgánu. Jako senátor jsem předložil návrh novel volebních zákonů založený na principu, že pořadí zvolených kandidátů na kandidátních listinách ve všech typech voleb, kde je uplatněn princip poměrného zastoupení, by se určovalo podle počtu přednostních hlasů bez ohledu, zda by jejich počet dosáhl jakkoliv stanovené hranice vztažené k celkovému počtu hlasů odevzdaných pro kandidátní listinu. Tento návrh bohužel v Parlamentu nezískal podporu.

Jakákoliv úprava dosavadního systému, která by si kladla za cíl více promítnout počet přednostních hlasů do výsledků voleb, by zcela jistě vyžadovala změnu příslušných volebních zákonů. V souladu se zákonem č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy, (tzv. kompetenční zákon) spadají veškeré záležitosti týkající se voleb v České republice do působnosti Ministerstva vnitra. Doporučuji Vám proto obrátit se s dotazy na změny volebních zákonů na tento resort, kde Vám jistě poskytnou relevantní informace. Máte samozřejmě také možnost využít svého ústavního práva na zákonodárnou iniciativu v této věci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama