ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2010 14:11:35

Libor Ježek: Ranní interview

Libor Ježek: Ranní interview

04.01.2010, Radiožurnál

 Moderátor:
Posloucháte Ranní Radiožurnál, 7 hodin 50 minut, jinými slovy 10 minut před 8. hodinou jste zvyklí na Ranní interview. Ne jinak tomu bude i v roce 2010. Teplo možná v ČR zlevní o desítky procent. Chce to zařídit poslanecký návrh zákona, který má udělat pořádek v tom, jak se ceny tepla u nás stanoví. Dnes to má posoudit vláda. Poslanci kontrolního výboru se možným předražováním tepla zabývají už delší dobu. V Ranním interview teď zdravím po telefonu jednoho z autorů návrhu, Libora Ježka z ODS. Dobrý den.
 
Libor Ježek, poslanec PS PČR (ODS):
Dobré ráno.
 
Libor Ježek, poslanec PS PČR (ODS):
Pane Ježku, tvrdíte, že teplo v ČR může být předražené až o 40 %. Jak je to možné?
 
Moderátor:
Určitě v některých lokalitách ano, protože teplárny jako takové jsou v daných lokalitách monopol. Jako monopol musejí být regulovány, tu regulaci provádí Energetický regulační úřad a svoji povinnost vykonává naprosto nedostatečně.
 
Moderátor:
Jenže ceny tepla v krajích se někdy liší až o stovky procent. Jak je to možné?
 
Libor Ježek, poslanec PS PČR (ODS):
Ano, samozřejmě je to dáno typem paliva, je to dáno danou lokalitou, je to dáno rozvody a ta regulace probíhá nikoliv cenami na výstupu, ale vstupními náklady teplárny, kde mají být jasně stanovena pravidla. Bohužel, ona jasně stanovena nejsou a tudíž to umožňuje teplárnám účelově ta náklady navyšovat.
 
Moderátor:
To tak trošku hraje dohromady s tím dalším argumentem, protože velké české teplárny se hájí tím, že jsou vysoké a neregulované ceny uhlí, mazutu, plynu a dalších paliv. Ty prý tvoří dokonce desítky procent výsledné ceny tepla.
 
Libor Ježek, poslanec PS PČR (ODS):
Samozřejmě, pokud se tam mazut, ten který nakupujete v rafinérce, za 6 000 potom formou překupníků v teplárně máte v nákladech za 9 000, tak to není vysokou cenou mazutu, ale právě tím systémem nedokonalých pravidel a nemožností kontroly.
 
Moderátor:
A pokud by ten zákon prošel, říkáte, že by teplo tedy zlevnilo, jak by se to zařídilo, co by se vlastně změnilo a o kolik by teplo zlevnilo? To zajímá určitě všechny.
 
Libor Ježek, poslanec PS PČR (ODS):
Změnily by se vstupní náklady teplárny a teplárny víceméně je pouze přeúčtovávatelem vstupních nákladů do výstupů. To znamená, že ta konečná cena by byla o to nižší, o kolik by nižší ty vstupy, kdyby neměly teplárny možnost podvádět a účelově ty ceny navyšovat. A já si troufám tvrdit, že u řady lokalit to bude skutečně až o 40 %. Řada tepláren, především, které jsou vlastněny obcemi nebo městy, jako většinové podíly, tak tam ta cena může klesnout tak o pět, deset procent.
 
Moderátor:
A posluchači si asi budou vzpomínat, že podobný návrh už jednou ve sněmovně neuspěl. Je teď větší pravděpodobnost, že bude skutečně platit?
 
Libor Ježek, poslanec PS PČR (ODS):
Samozřejmě je větší pravděpodobnost, protože teď se k tomu musí vyjadřovat celá vláda. V tom prvém případě to bylo jako pozměňovací návrh a vláda dnes se bude rozhodovat o tom, jestli uleví českým domácnostem v nákladech na teplo, anebo jestli nadále bude podporovat velmi lukrativní byznys na úkor českých domácností.
 
Moderátor:
A domníváte se, když tu situaci mapujete, je reálné, že by teplo zlevnilo už opravdu tu příští topnou sezónu?
 
Libor Ježek, poslanec PS PČR (ODS):
Pokud ten zákon projde a měl by platit od příštího roku, tak by, samozřejmě, to reálné bylo.
 
Moderátor:
O poslaneckém návrhu zákona, který má vnést pořádek do cen tepla, jsem si povídal s jedním z jeho autorů návrhu panem Liborem Ježkem z ODS. Děkujeme za rozhovor a na slyšenou.
 
Libor Ježek, poslanec PS PČR (ODS):
Na shledanou.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama