prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA, dr. h. c.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2016 9:12:00

I předseda vlády by měl respektovat právo vlastní země a stanoviska parlamentu

I předseda vlády by měl respektovat právo vlastní země a stanoviska parlamentu

Dovolil bych si doplnit názory kolegy Soukupa ze dne 22. 7. 2016 PL „Bohužel – nemáme premiéra do nepohody“.

 Se základními názory, které uvádí kolega Soukup, naprosto souhlasím. Jenom bych chtěl zdůraznit, že zákony a mezinárodní dohody platí nejenom pro nás, ale i pro premiéra, pro ministry jeho vlády a také pro vládní elity EU.

Premiér má respektovat názor sněmovny, je vázán jejím rozhodnutím a měl by podle toho činit. A to se vždy neděje. Tak, jak uvádí Z. Soukup, sněmovna nedávno odsouhlasila většinou hlasů odmítnutí jakýchkoliv kvót na přijímání uprchlíků. Ale premiér a jeho podřízení vymýšlí obezličky, jak se zalíbit nikým nezvoleným představitelům EU, jako je J.-C. Junker, M. Schultz a další. Sněmovna řekla jasně „Česká republika nechce kvóty na migranty“. A toto stanovisko je závazné pro všechny (i pro premiéra). Já pouze navíc dodávám, že známe staré české přísloví:“ Kdo v hospodě poroučí, ten také v hospodě platí“. Ten kdo si pozval migranty, kdo dodnes nezajistil hranice, ten ať tyto problémy řeší.

Domnívám se, že by bylo velmi užitečné, aby o vládních prázdninách pan premiér, pan ministr „bez práce“ J. Diensbier a další sluníčkáři s právním vzděláním si znovu sedli do lavic právnických fakult a tam si zopakovali některá známá fakta z oblasti mezinárodního práva.

Právní postavení uprchlíků je určeno tzv. Úmluvou o právním postavení uprchlíků (1951), která byla zahrnuta do našeho právního systému po roce 1989. Podle těchto mezinárodních dohod uprchlíci jsou povinni respektovat všechny právní předpisy a dbát veřejného pořádku státu, na jehož území jsou.

A možná, kdyby se do skupiny politiků, kteří si chtějí obnovit právní vzdělání, přidal J.- C. Junker, bývalý knihtiskař (on samozřejmě je na tom s právním vzděláním stejně asi jako krejčí „na saka nepůšťat“ Vasil Bilak), ministryně zahraničí F. Mogheriniová a další představitelé EU elit pak by zjistili, že citovaná Úmluva nikoho neopravňuje k přemísťování uprchlíků z jednoho státu do státu druhého na základě nějakých (víceméně vycucaných z prstu) kvót. A nejenom naše republika, ale i státy EU musí tuto smlouvu dodržovat !!

„Naše poděkování“ patří neschopným vládním elitám EU

Nedodržování vlastních EU pravidel např. v oblasti nekontrolovaného přístupu migrantů do Schengenského prostoru se začíná, bohužel, všem normálním lidem, žijícím v prostoru EU, těžce nevyplácet. A není to jenom o počtech mrtvých ve Francii a Německu za poslední rok. Tento levný, ale před voliči účinný argument nechám jiným politikům. Je to o nervozitě celé společnosti.

Bezprecedentní nedodržování právních norem a mezinárodních předpisů v prostoru Evropské unie nese své první (a bohužel ne poslední) hořké plody - viz teroristické zásahy v Německu. „Naše poděkování“ patří samozřejmě neschopným vládním elitám EU, které už dávno měly zmizet z politické scény.

A co to má společného s naším premiérem? Pokud sněmovna, jako instituce vzešlá z legálních voleb a presentující názory voličů, odmítne kvóty, tak by se měl podle toho říditi premiér a páni ministři. A bylo by dobré, aby poradci panu premiérovi (a dalším, např. citovanému ministru Jiřímu Diensbierovi) z oblasti mezinárodního práva připomněli obsah a následné dodržování mezinárodních dohod v oblasti uprchlictví.

Žiji v Brně a vidím kolem sebe stovky zahraničních pracovníků, kteří se v Brně usadili, založili rodiny (nebo přišli s vlastními rodinami do Brna) z Ukrajiny, Vietnamu, Velké Británie, Indie, Pákistánu, Sýrie, Iráku, Turecka a tak bych mohl vyjmenovávat dvacet až třicet dalších zemí. Tito lidé v Brně respektují pravidla, která platila ve středověku už za Karla IV (jeho 700 let od narození jsme v květnu oslavovali) a sám král dbal na jejich dodržování. Vítáni u nás budou ti cizinci, respektující naše náboženství a právo (dnes by se dalo říci kulturu), kteří budou umět jazyk a kteří zde budou pracovat. A to platí i dnes.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama