Mgr. Michaela Marksová

  • SOCDEM
  • Hlavní město Praha
  • místostarostka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2016 15:35:00

Lidé, kteří hledají práci, mohou víc využívat samoobslužná zařízení

Lidé, kteří hledají práci, mohou víc využívat samoobslužná zařízení

IOP přispěl k přeměně zařízení sociálních služeb i poboček Úřadu práce.

 Ministerstvo práce a sociálních věcí ukončilo administraci Integrovaného operačního programu (IOP ) z minulého programového období 2007-2013. Z programu se podařilo vyčerpat 2,1 miliardy korun, které financovaly celkem 144 projektů v oblasti zaměstnanosti a sociální integrace.

Nejvíce peněz, přibližně 1,1 m iliardy Kč, se investovalo do transformace pobytových zařízení sociálních služeb. Mezi podpořená zařízení patří například Domov Jeřabina Pelhřimov nebo Chráněné bydlení Naplno z Jindřichohradecka.

„Podařilo se vybudovat nová zázemí pro celkem 20 zařízení. Téměř tisícovka klientů se tak může radovat z přívětivějšího bydlení, které konečně vypadá jako domov. K tomu vznikly další prostory, kde mohou přes den rozvíjet své schopnosti,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Další projekty se soustředily na pomoc obyvatelům sociálně vyloučených romských lokalit. V Ostravě-Kunčičkách vyrostlo nízkoprahové a poradenské centrum, kam mohou děti chodit na kroužky nebo doučování. Podobné centrum vzniklo také v Obrnicích na Mostecku. Celkem bylo v této oblasti podpořeno 29 podobně zaměřených projektů za zhruba čtvrt miliardy korun.

Vznikly i prostory pro individuální konzultace

Téměř půl miliardy korun bylo po užito na výstavbu a rekonstrukci 14 pracovišť Úřadu práce s cílem zajistit vyšší komfort klientům i zaměstnancům . „ Lidé, kteří hledají práci, mohou nyní ve větší míře využívat samoobslužná zařízení a vznikly i prostory pro individuální konzultace,“ doplnila ministryně.

V Plzni a Sezimově Ústí byla za 42 milionů korun vybudována dvě informačně-vzdělávací střediska. Konají se v nich nejrůznější školení či rekvalifikační kurzy a klienti se zde dozvědí, kam nasměrovat svoji kariéru. Dále bylo podpořeno celkem 53 projektů z oblasti sociální ekonomiky za zhruba 128 milionů korun. Mezi nimi byl např. ostravský Mléčný bar NAPROTI zaměstnávající osoby se zdravotním postižením nebo pražírna družstva Fair & Bio.

Celková alokace IOP, jehož řídicím orgánem je Ministerstvo pro místní rozvoj, činila 43 mld. Kč. MPSV připadlo z rozpočtu programu zhruba šest procent. Na realizaci IOP se dále podílelo Ministerstvo vnitra (přibližně polovin ou alokace), Ministerstvo zdravotnictví a také Ministerstvo kultury.

V program ovém období 2014 – 2020 je IOP nahrazen Integrovaným regionálním operačním programem, který je již plně v gesci Ministerstva pro místní rozvoj. MPSV v tomto období řídí Operační program Zaměstnano st a Operační program potravinové a materiální pomoci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama