Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.07.2016 13:01:00

Ministr Herman navštívil hrad Pernštejn, setkal se s kastelány a starosty obcí

Ministr Herman navštívil hrad Pernštejn, setkal se s kastelány a starosty obcí

Daniel Herman si v doprovodu generální ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové a pernštejnského kastelána Jakuba Škrabala prohlédl hrad, seznámil se s plánovanými úpravami, které Pernštejn čekají, a setkal se i s ostatními kastelány hradů a zámků v regionu.

Státní hrad ve správě příspěvkové organizace MK ČR - Národního památkového ústavu - čekají zvelebovací práce. Jde o plány na obnovu hradu z evropských dotací. Daniel Herman jednal i s dalšími kastelány a se zástupci samospráv obcí v regionu. Odpoledne se ministr kultury na Pernštejně sešel s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Hrad založili páni z Medlova (Pernštejnové) mezi lety 1270 a 1285. Nejstarší jádro hradu je na vrcholu protáhlého skalního útesu, jehož obvod vymezila plášťová zeď, za niž byla zasunuta válcová věž s břitem - dnes zvaná Barborka. Třípodlažní palác byl situován v jižní části útesu. V 1. polovině 14. století byl v severovýchodním koutě vybudován věžovitý druhý palác; kolem jádra vznikla vnější hradba, vymezující vnitřní - třetí - předhradí. V 1. čtvrtině 15. století za Viléma I. z Pernštejna začala výstavba "pláště", tedy budov obklopujících hradbu a budovy jádra z vnější strany. Za husitských válek a v době vlády Jiřího z Poděbrad byl Pernštejn oporou husitství. Před r. 1460 byl postižen velkým požárem, pak probíhala rozsáhlá pozdně gotická stavební činnost Jana I. z Pernštejna. Před r. 1470 byly postaveny čtvrtá brána (při věži čtyř ročních období) a věž v jižním cípu hradní ostrožny. Od druhého desetiletí 16. století do roku 1522 byl v patře starého paláce zřízen Rytířský sál, přístupný mohutným Přijímacím sálem, a v přízemí vstupní hala, kterou pernštejnští stavitelé opatřili pozoruhodnou sklípkovou klenbou. V polovině 16. století bylo budováno čtvrté patro vnitřního hradu, které však již nebylo dokončeno. Tím vývoj hradu v podstatě skončil, jeho podoba je tedy převážně pozdně gotická.

"Jsem rád, že přestože Pernštejn patří mezi nejlépe dochované hrady u nás, budou moci být využity finance z výzvy IROP na jeho opravu. Památky je třeba udržovat v dobrém stavu jak pro nás, tak i pro budoucí generace, a je logicky naší povinností se o ně starat a zvelebovat je. Navíc jsou hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu zdrojem dalších financí pro rozkvět regionu, pro rozvoj služeb v místě oblíbených turistických objektů - a myslím, že i zde, na Pernštejně, máme být již na co pyšní. Děkuji odborníkům z NPÚ za jejich skvělou práci. Uvědomuji si, jak je důležité jejich nadšení pro věc. Jsou to nejen odborníci, ale také srdcaři; i proto se nyní snažím, aby jejich platy nebyly hluboko pod celostátní úrovní. Jak opakuji - lidé by za to, že pracují v kultuře a pro zachování kulturního dědictví naší země, neměli být trestáni," uvedl ministr kultury.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama