František Zwyrtek

  • NEZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.07.2016 18:35:36

Zrušení okresů byla velká chyba - přiznejme to!

Zrušení okresů byla velká chyba - přiznejme to!

Protože bychom to měli umět přiznat. A nejen to. Měli bychom umět okresy oživit. Třeba putujícím krajským zastupitelstvem.

Malé kraje to možná až tak necítí. Ale pro občany těch velkých, jakým je třeba Olomoucký kraj, by vzkříšení okresů byla plusem.

Nejde o to mít víc úředníků - jde o to, aby se ti stávající více rozprostřeli, a aby se do okresů přiblížila i samospráva. Detašovaná pracoviště sice fungují, je to ale slabá náplast. Stejně tak je fakt, že novodobé a hlavně obrovské krajské paláce jsou občanům vzdálené jak místopisně, tak lidsky. Vnímají je jako svět sám pro sebe, se kterým nemají nic společného.

Je to o to smutnější, že jde (nebo má jít) o samosprávu, která by měla být lidem po obcích a městech co nejblíže. Detašovaná pracoviště se však dotýkají jen státní správy, takže samospráva kraje je "něco tam v krajském městě", a lidé se neorientují ani v tom, co to vlastně ten kraj je a k čemu jim je.

Ví, že se "tam odvoláváme" proti rozhodnutím státní správy z pověřených obcí a měst (například proti stavebním povolením), ale o čem kraj rozhoduje v oblasti samosprávy většinou neví vůbec nic. Okresní "parlamenty" by jistě vnímali citelněji, ale k tomu jest cesta dlouhá, pokud vůbec by se o ní začalo uvažovat - znamenalo by to totiž přiznat chybu a nastoupit cestu zpět. Složité, drahé, nákladné - už to slyším. Jako bychom my dole mohli za to, že namísto malých okresů vznikly velké krajské kolosy.

Co by ale pomohlo hned, by bylo zasedání krajských zastupitelstev v různých místech regionu - bývalých okresních městech nejvhodněji. Ne z vůle kraje, ale povinně. A k tomu stačí jedna věta v zákoně o krajích.

Občané kraje z daného regionu by si mohli přijít poslechnout své zastupitele napřímo, a nemuseli by cestovat do krajského města. A že by zastupitelé občas cestovali dál, to by jistě vydrželi.

Tedy v Olomouckém kraji by se kolovalo mezi městy Olomouc, Šumperk, Jeseník, Prostějov a Přerov. A proč ne. Politikové by měli jezdit za svými občany, ne naopak.

Neumím si představit lepší metodu přiblížení se občanům než když politikové přijedou za nimi. Jde jenom o to chtít. 
















 


 

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama