Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.07.2016 19:30:00

Vládní vyhazování peněz z vojenské helikoptéry

Vládní vyhazování peněz z vojenské helikoptéry

Vicepremiér Babiš tu a tam dobrácky vystupuje jako velký přítel lidu a zvyšuje platy tu učitelům, tu jiným státním zaměstnancům, a před tím ještě lékařům a zdravotnickému personálu.

Činí tak marketingově velmi dravě, takže ti ministři, kteří zvyšování navrhují, díky své bezvýraznosti vlastně jakoby ani neexistovali. Veřejnost vnímá jen velikého pašáka Babiše...

Těch fórů kolem zvyšování mezd by ale bývalo nemuselo být tolik, kdyby nám Babiš už poněkud dříve prozradil, že meziroční nárůst výdajů v resortu obrany bude 10 %. Tedy čísla rozpočtu ministerstva obrany budou oproti rozpočtu roku 2016 (který nebude dočerpán) v roce 2017 dokonce o 10 % vyšší. Tedy o více než pět miliard korun vyšší a fakticky, s ohledem na nedočerpání letošního rozpočtu, to bude možná 6 – 7 miliard korun anebo ještě více meziročního navýšení.

Je to trapné s ohledem na mzdy státních zaměstnanců a také k výši důchodů důchodců, a hlavně zbytečné. Vláda, v jejímž čele je ČSSD, podlehla tlaku největšího spojence v NATO, USA, a tedy zbrojařských firem, a nesmyslně navýšila rozpočet na vojenské výdaje o obrovskou sumu.

Jediné, co hrozí, je pseudohrozba Ruska, kterou však bagatelizuje i sám prezidentský kandidát za Republikánskou stranu D. Trump. Čínské nebezpečí zde vlastně žádné není. To nedokáží vyfantazírovat ani marketingoví odborníci, kteří pracují ve prospěch zbrojařů. Jediné reálné nebezpečí, které ve světě dnes opravdu existuje, je mezinárodní terorismus. A ten zřejmě potřebuje subtilnější a sofistikovanější obranné prostředky nežli ty, které budou z navýšení rozpočtových peněz poskytovány.

Tedy, jinak řečeno, nepotřebujeme s nadsázkou řečeno ani nové ponorky na Vltavě, ani nové obrněné transportéry, ani nové helikoptéry proti bojovníkům Islámského státu (IS), kteří v Sýrii i Iráku ztrácejí jednu pozici za druhou a soustřeďují se jen na teroristické útoky v Evropě a možná do budoucna v globálním měřítku.

Řada teroristických útoků přitom je připravena spíše slabými mozky, které jsou ve své fantazii součástí IS a IS z propagandistických důvodů to dodatečně a s radostí „pokryje“ svými souhlasnými vyjádřeními.

Zajímalo by mě, kolik prostředků a jaké budou na ministerstvu obrany použity právě na boj s mezinárodním terorismem, tak aby se čeští občané v budoucnu cítili alespoň tak bezpečně, jako se cítí v tomto okamžiku a abychom nezažívali trpké chvíle jako občané Německa, či dokonce Francie. Na hrozbu mezinárodního terorismu však navýšení vojenského rozpočtu žádné odpovědi nedává…


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama