ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.08.2016 12:16:00

Vedle moderního vybavení jsou nejdůležitější v péči o pacienty lidé

Vedle moderního vybavení jsou nejdůležitější v péči o pacienty lidé

Krajští radní po návštěvě Budišova nad Budišovkou zamířili do další části regionu, tentokrát do Jablunkova.

 Výjezdní zasedání rady se konalo 9. srpna v budově městského úřadu, kde se radní setkali s vedením města. Navštívili také Sanatorium Jablunkov, firmu NETIS a besedovali se zástupci spolkového života.

„Díky výjezdním zasedáním můžeme mluvit s lidmi o věcech, které je trápí, přímo na místě kde bydlí nebo pracují. Informace tak máme přímo a ne jen zprostředkovaně. Přínosná jsou také už tradiční setkání se starosty okolních obcí i zástupci spolkového života. Těší mě, že z jejich úst nezaznívá pouze kritika, ale často také slova poděkování,“ říká Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

V minulých letech prošla dopravní infrastruktura na Jablunkovsku úpravami za zhruba 172 milionů korun. „Peníze z rozpočtu kraje a evropských dotací posloužily k rekonstrukci silnice Návsí včetně dvou mostů (téměř 90 milionů korun), úseku silnice Jablunkov-Horní Lomná (45,6 milionů korun), a úseku silnice Jablunkov - Mosty u Jablunkova (36,5 milionů korun). Rekonstrukce za zhruba 40 milionů by měla v roce 2018 ještě čekat i silnice Jablunkov Návsí,“ dodal moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Další investice ve výši 10,5 milionů korun (EU + MSK) putovaly do zateplení staveb školních budov SOŠ a SOU podnikání a služeb v Jablunkově. V současné době probíhá rekonstrukce hygienických zařízení Střední odborné školy a Středního odborného učiliště podnikání a služeb za 1,2 milionů korun (rozpočet MSK a vlastní prostředky školy), která bude hotova do začátku školního roku.

LDN prošla loni rozsáhlou přestavbou

Krajští radní si prohlédli také Sanatorium Jablunkov, které je akciovou společností založenou Moravskoslezským krajem. Léčebna dlouhodobě nemocných prošla loni rozsáhlou přestavbou za zhruba dvacet milionů korun. Je vybavena novými rehabilitačními přístroji, například trenažerem pro horní a dolní končetiny, magnetickým rotopedem i běžecký trenažer, přibyly také moderní terapeutické přístroje pro elektroléčbu, magnetoterapii, terapeutický laser nebo přenosná vířivá lázeň pro končetiny. Akce byla finančně podpořena z Programu implementace švýcarsko–české spolupráce na Ministerstvu zdravotnictví ČR, 15% hradilo Sanatorium Jablunkov z vlastních zdrojů. „Vedle moderního vybavení jsou tím nejdůležitějším faktorem v péči o pacienty lidé. Chtěl bych poděkovat celému zdejšímu týmu zdravotníků a dalších zaměstnanců za jejich obětavou a profesionální péči, obětavost i ochotu,“ sdělil hejtman Miroslav Novák.

Do konce roku 2018 by mělo v Jablunkově vyrůst Integrované výjezdové centrum, v němž by pod jednou střechou sídlila jednotka požární ochrany města, městská policie a Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje. „Moravskoslezský kraj loni uzavřel s městem Jablunkov Memorandum o výstavbě Integrovaného výjezdového centra, které přispěje ke zvýšení bezpečnosti obyvatel této oblasti. Kraj se bude finančně podílet nejen na projektové přípravě, ale i na realizaci samotné stavby částkou přes deset milionů korun,“ říká Josef Babka, 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Moravskoslezský kraj pravidelně podporuje dobrovolné hasiče, kteří jsou velkou pomocí hasičů profesionálních. Jednotce sboru dobrovolných hasičů v Jablunkově jsme loni předali techniku za zhruba půl milionu korun,“ doplňuje 1. náměstek hejtmana Josef Babka.

Další oblastí, kterou kraj dlouhodobě podporuje, je soužití národnostních menšin na území regionu. Zřídil proto výbor pro národnostní menšiny, jehož členy jsou reprezentanti nejvýznamnějších menšin. Jen v letošním roce ze svého rozpočtu rozdělil téměř dva miliony korun na podporu jejich činností a aktivit. “V oblasti Jablunkovska žije významná polská národnostní menšina a působí zde i řada jejich organizací, například PZKO. Proto kraj pravidelně podporuje řadu společenských a kulturních aktivit regionálního charakteru či v rámci přeshraniční spolupráce, včetně projektů na čerpání finančních prostředků z fondů EU. Mezi akce podpořené z rozpočtu kraje v regionu patří mezinárodní festival Gorolski Swi?to v Jablunkově, mezinárodní přehlídka lidových kapel a folklorních souborů v Mostech u Jablunkova, Kalendarz Śląski, Teatr i poezja/Divadlo a poezie v Nýdku, Slezské dny v Dolní Lomné a další,“ uvedl Svatomír Recman, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama