Ing. et Ing. Martin Šmída

Politika nové generace
  • Piráti
  • Olomoucký kraj
  • krajský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2016 8:28:12

OSA je neziskovka, která vybírá daně, jejichž výši si sama určuje!

OSA je neziskovka, která vybírá daně, jejichž výši si sama určuje!

Takže OSA (ochranný svaz autorský) se chystá o polovinu zdražit poplatky za užití díla (čti: poslech hudby). Piráti najdou spousty důvodů, proč se musí právní rámec OSA změnit. Ostatně není náhoda, že za Piráty kandiduje tolik muzikantů a autorů.

 Na konci článku vydaném na aktualně.cz ( http://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/osa-chce-zvysit-poplatky-za-hudbu-az-o-polovinu-protestuji-i/r~2b7d44485ed911e683920025900fea04/ ) se píše "Někteří umělci na protest proti zpoplatnění hudby umisťují své nahrávky na internet zdarma k volnému použití."
Což zní hezky, ale OSA i za tyhle nahrávky vybírá výpalné. Není úniku! Čili tady neplatí zákon nabídky a poptávky. OSA si může zvyšovat poplatky jak chce. Ani obec ani nikdo další nemají mnoho možností, jak se tomu vyhnout nebo tu výši nějak výrazně ovlivnit.
Samozřejmě platí, a Piráti budou namítat, že je tu SNA - Svaz nezavislých autoru, že je tu svobodná a hudba a licence creative commons. Jenže to dá daleko víc práce a OSA i přesto otravuje. Jí stačí, že máte za barem vypnuté rádio a už chce prachy. Takhle to prostě nejde dál, OSA se musí stát absolutně transparentní a její pravomoce by měly být výrazně osekány. Neměla by vybírat poplatky za prázdná média, neměla by vybírat výpalné za nezastupované kapely a za písně, které sama kapela zpřístupní zdarma pro všechny, tak aby platilo, co je napsáno výše. A neměla by si výpalné zvyšovat, jak se jí zachce. V té formě, jak je to dneska, je to vlastně daň. A OSA je neprůhledná neziskovka, která ji vybírá. To je smrtící kombinace.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama