Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.05.2011 13:51:50

Malá důchodová reforma je nespravedlivá a nedomyšlená

Malá důchodová reforma je nespravedlivá a nedomyšlená

ČSSD hlasovala proti vládnímu řešení ve věci tzv. Malé důchodové reformy.

Sociální demokracie zásadně nesouhlasí s řešením, které zvolila vláda P. Nečase jako reakci na nález Ústavního soudu v oblasti výpočtu důchodů. Při dnešním hlasování v Poslanecké sněmovně proto ČSSD hlasovala proti přijetí novely zákona o důchodovém pojištění, předloženou ministrem Drábkem.

Vládní koalice navíc podlehla pokušení spojit časově nezbytnou reakci na rozhodnutí ÚS s dalšími rozsáhlými parametrickými změnami v průběžném důchodovém systému. Jak řešení, vyvolené nálezem ÚS, tak i dodatečné parametrické změny však nebyly ani projednány, ani dohodnuty s opozicí. ČSSD je pokládá nejen za nespravedlivé, ale také za nedomyšlené a sociálně riskantní.

Vládní koalice tak porušila veřejný slib, že o zásadních změnách důchodového systému bude jednat a také hledat dohodu i s opozicí.

K řešení, které zvolil ministr Drábek a Nečasova vláda má ČSSD tyto zásadní výhrady:

-        Zákon reaguje na nález Ústavního soudu nespravedlivě na úkor středně příjmových pojištěnců, u 70% občanů ( s příjmy mezi 11 a 36 tisíci měsíčně) se tak budou snižovat nově vyměřované starobní důchody proto, aby se zvýšily cca 10 procentům lidí s nejvyššími příjmy. Toto opatření, spolu s navrženým zpřísněním podmínek pro odchod do důchodu již vyvolalo velkou vlnu nových žádostí o předčasný důchod, což neplánovaně zvýší výdaje důchodového účtu v příštích letech.

-        Zákon dále prodlužuje věk pro odchod do důchodu ze 67 let na fakticky neomezenou hranici. Lidé, narození v roce 2011 tak půjdou podle tohoto zákona do důchodu až v 73 letech! Takové prodloužení věku pro odchod do důchodu může vyvolat vážné sociální problémy, není totiž vůbec jisté, že se střední délka života bude prodlužovat i nadále takovým tempem, jaké jsme zažívali v uplynulých 20 letech. Vláda vůbec neřeší kritické postavení lidí starších 55 let na trhu práce, a to ani dnes, ani v budoucnu. Vláda také neřeší skutečnost, že výkon řady profesí v průmyslu vede k zásadnímu fyzickému opotřebování zaměstnanců řadu let před tím, než tito lidé získají možnost odejít do starobního důchodu či předčasného starobního důchodu.

-        Zákon zavádí pouze automatickou valorizaci důchodů, která vládě neumožní zvýšit důchody nad hranici růstu inflace a 1/3 růstu mezd. Pokud by některá příští vláda chtěla z vážných důvodů valorizovat důchody ve větším rozsahu, muselo by dojít k přijetí speciálního zákona.

Bohuslav Sobotka,  předseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama