Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2016 12:58:00

Avokádo novým palmovým olejem?

Avokádo novým palmovým olejem?

Kdo mě sledujete delší dobu, zajisté víte, že se věnuji problematice palmového oleje a následkům jeho nadměrné konzumace nejenom na životní prostředí a biodiverzitu, ale také na životní a sociální podmínky pracovníků, kteří jej sklízejí.

Dokonce budu k tomuto tématu pořádat další akce v září (zůstaňte na příjmu). Bohužel se nejedná o problém svou podstatou ojedinělý, ale čím dál častější a evidentně rostoucí. Na vině je především současné konzumní založení ,,vyspělé společnosti", jíž jsme nedílnou součástí a která se nezastavitelně a bezohledně žene dál a dál za mamonem větší spotřeby a vyššího růstu.

Pří této honbě však úmyslně slepě přehlíží následky, které tím způsobuje nejenom sobě, ale společnostem méně vyspělým, na které s klidem a arogantní ignorací přenáší všechny negativní externality tohoto způsobu života. Proto se nemůžeme divit, že kromě hořících deštných pralesů a snižování biodiverzity planety, díky nadměrné spotřebě a užívání palmového oleje ze strany nadnárodních korporací i nás, se nám pomalu začínají vynořovat i průšvihy v jiných částech světa, kam směřujeme své nové konzumentské zájmy.

Jistě znáte avokádo, že? V dnešní době tolik oblíbené ovoce, které pro jeho univerzálnost valná většina food bloggerů a bloggerek strká téměř do všeho a které tak pomohli proslavit. Kdo by samozřejmě nejedl něco, co je zdravé a trendy, že? Navíc celosvětově roste obliba mexické kuchyně, kde je tato surovina nezastupitelná. Žijeme v době, kde se této plodině téměř nevyhnete. Nastavený trend, který rapidně zvýšil spotřebu avokáda po celém světě, má však také svoji odvrácenou stranu, kterou vám načančané instagramové fotky a videa food youtuberů již neukážou. A tak se dozvídáme, že se v důsledku obrovské celosvětové poptávky lidí po populární surovině rapidně zvedly ceny avokáda.

A vysoké ceny s sebou nesou i vysoký zájem o pěstování této suroviny. Proto najednou zjišťujeme, že díky ekonomickému tlaku dochází k masivnímu odlesňování a znečišťování životního prostředí v Mexiku. Pěstování avokáda je v současnosti výhodnější než pěstování kukuřice a dokonce i sázení a těžba dřeva. Máte tak zde tu samou situaci, která vypukla okolo palmového oleje před 3/4 rokem. A já se ptám, co bude příště? Co nám natolik v budoucnu zase zachutná, že tím zcela bezohledně zdevastujeme další kus planety, cizího státu i životy jeho obyvatel?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama