Miloš Babiš

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2016 14:39:26

Předvolební podraz ČSSD kvůli vodnímu zákonu

Předvolební podraz ČSSD kvůli vodnímu zákonu

Vláda minulý rok schválila koncepci hospodárného nakládání s vodami a uložila ministru životního prostředí zpracovat návrh novely vodního zákona. Nyní, když je zákon hotov a měl být projednán vládou, postavila se ČSSD proti.

K vyjádření nesouhlasu ale ČSSD použila inzeráty v novinách a zneužila tak téma ochrany vod jako zástupný problém proti ANO v předvolební kampani. Návrh nového vodního zákona se přitom připravuje již rok a v připomínkovém řízení nepadly ze strany ministerstev pod vedením ČSSD žádné zásadní připomínky. V procesu přípravy zákona jsem se účastnil několika odborných seminářů, na kterých se podíleli i politici ČSSD. Žádné nepřekonatelné výhrady k novele jsem však od nich až doposud neslyšel.

Samotný návrh počítá mimo jiné se zvýšením poplatků za odběr podzemní vody v souvislosti s komplexní koncepcí boje proti suchu. Důvodem pro zvýšení poplatků za odběr podzemní vody je snižující se stav zásob podzemní vody, který způsobuje i neúměrně nižší cena oproti odběru vody povrchové. Proto by se měly ceny vyrovnat a motivovat tak k odběru povrchové vody.

Jiné řešení jak motivovat vodohospodářské společnosti k většímu využití povrchové vody v současné době není k dispozici. Domnívám se, že to mohou být právě vodohospodářské společnosti, které stojí v pozadí pokrytecké mediální kampaně ČSSD.

Na pomoc politikům ČSSD přispěchal i jejich tradiční partner – odbory. Vězte tedy, že i Českomoravská konfederace odborových svazů je proti novému vodnímu zákonu. Absurdní? Ano, dodnes jsem si také jako vy myslel, že úkolem odborů je ochrana pracovních práv zaměstnanců. Odbory by se tedy především měly starat o to, jak se vede zaměstnancům v supermarketech nebo horníkům na Ostravsku. Taková vyjádření jen dokreslují obrázek řízené předvolební kampaně proti ANO.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se nakonec rozhodl návrh zákona z vlády stáhnout. Politici ČSSD to označili za svoje vítězství. V kampani se oháněli obranou domácností, rodin s dětmi a seniory. Návrh zákona z dílny Brabcova ministerstva však byl postaven tak, aby zdražení podzemní vody bylo pouze mírné a rozložené do několika let. Každopádně chystané zdražení představovalo jen nepatrné procento z ceny, kterou dnes spotřebitelům účtují vodohospodáři. Uvidíme, jak teď po stažení zákona budou vodohospodářské společnosti vysvětlovat chystaná zdražení vody. Novela vodního zákona jim jako výmluva bude každopádně chybět.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama