ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.08.2016 9:20:58

Kraj podpoří zavedení letů do Düsseldorfu a Tel Avivu

Kraj podpoří zavedení letů do Düsseldorfu a Tel Avivu

Mimořádným příspěvkem ve výši 5 milionů korun pomůže Karlovarský kraj k zavedení dvou nových leteckých linek Karlovy Vary - Düsseldorf a Karlovy Vary - Tel Aviv.

Celoroční provoz v rozsahu jednoho až dvou pravidelných letů týdně do Německa by měl od dubna 2017 zahájit dopravce Germania. Do Izraele zajistí sezonní charterové spojení česká společnost Travel Service.

 

Z nabízejících se možností na rozšíření linek mířících na karlovarské mezinárodní letiště je spojení s Německem a Izraelem považováno za nejvhodnější. Očekává se, že o rychlé cestování z půlmilionového druhého největšího města Izraele a z šestisettisícové metropole Severního Porýní – Vestfálska do Karlových Varů projeví zájem lázeňští hosté i běžní turisté. 

„Aby letecké společnosti začaly připravovat provozování leteckých linek, musíme mít prostředky k poskytnutí záruk na pokrytí ztrát z neprodaných míst v letadlech v prvních šesti měsících. A to v rozsahu 3 milionů korun pro start linky do Düsseldorfu a 2 miliony do Tel Avivu. V září a v říjnu se má rozběhnout prodej letenek. Už nyní o ně projevují zájem některé cestovní kanceláře,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jakub Pánik.  


O zavedení nových vzdušných spojení s Karlovými Vary usiluje Sdružení Karlovarského kraje pro rozvoj leteckých linek. Jeho zakládajícími členy jsou Karlovarský kraj, město Karlovy Vary a Letiště Karlovy Vary s. r. o. jako společnost vlastněná krajem. Podle statistik a názorů odborníků jsou Německo a Izrael zeměmi, které má smysl s Karlovými Vary letecky spojit a linky díky dostatečnému zájmu pasažérů dlouhodobě udržet. Poté, co selhala jednání s Českými aeroliniemi, našlo sdružení partnery v německé letecké společnosti Germania a v českém Travel Service. 

Germania spolupracovala s Letištěm Karlovy Vary už v roce 2012, kdy se spojení s Düsseldorfem připravovalo poprvé. Od nového letního letového řádu v roce 2017 by měla na linku Düsseldorf – Karlovy Vary nasadit Boeing 737-700, který pojme 148 cestujících. Hlavně na začátku provozu linky je však třeba počítat s nižším počtem pasažérů a tedy se ztrátovým provozem. Za takové riziko v počátečním období žádají aerolinky Germania i Travel Service finanční záruky.

Provozní ztrátu düsseldorfské linky odhadovanou v příštím roce na 4,5 milionu korun plánuje Sdružení Karlovarského kraje pro rozvoj leteckých linek uhradit z mimořádných příspěvků 3 miliony korun od Karlovarského kraje a 1,5 milionu od města Karlovy Vary. Ve stejném poměru chce Sdružení zaplatit i odhadovanou ztrátu 3 miliony korun na telavivské sezonní lince – 2 miliony od kraje a 1 milionem od města Karlovy Vary. Letiště se bude na projektu podílet slevami z přistávacích poplatků. Sdružení nyní s vedením aerolinek intenzivně jedná o textech smluv o spolupráci.

„Podle zkušeností jiných regionálních letišť i my očekáváme, že zavedení nových linek se odrazí v poptávce zákazníků a v růstu počtu přijíždějících návštěvníků. Nejprve ale musíme linky zavést a udržet, aby si lidé zvykli na dostupnost leteckého spojení do Karlových Varů. Do regionu přijíždí ročně přibližně 270 tisíc německých turistů, z toho asi 30 tisíc z ekonomicky silné severozápadní části země. Určitá část těchto návštěvníků, která dosud cestovala autobusy, jistě uvítá nabídku pohodlnější a rychlejší letecké dopravy, zejména pokud bude konkurenceschopná,“ vysvětlil Jakub Pánik. Cenový rozdíl mezi leteckou a pozemní dopravou se má na trase tam a zpět pohybovat v přijatelné výši 50 až 70 eur.  

Nyní se z mezinárodního letiště v Karlových Varech létá na pravidelných linkách jen do Moskvy a Petrohradu. Vloni letiště odbavilo 51 780 cestujících, o rok dříve 85 596. Kraj se v oblasti cestovního ruchu vyrovnává s razantním úbytkem ruské klientely. Kvůli východnímu válečnému konfliktu, zavedeným sankcím a ekonomické krizi klesl počet Rusů v Karlových Varech o desítky procent.  
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama