PhDr. Matěj Stropnický

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.08.2016 10:48:26

Jurečka by mohl vědět, že chybovat je lidské, setrvávat v omylu ale ďábelské

Jurečka by mohl vědět, že chybovat je lidské, setrvávat v omylu ale ďábelské

Ministerstvo zemědělství chystá v souvislosti s bojem proti suchu a na ochranu před povodněmi mimo jiné čtyři velká vodní díla a dvě menší vodní nádrže na Rakovnicku.

Zhruba 16 miliard korun, které má stát v příštích deseti letech zaplatit za vodní nádrže, přitom nijak neřeší hlavní příčinu sucha a potažmo záplav, kterou je vysoká míra odvodnění české krajiny.

“Chybou minulosti byl princip: voda musí odtéct z krajiny rychle, nejlépe do monstrózních betonových nádrží. I proto máme dnes rostoucí problémy s častým suchem a naopak nezvladatelnými povodněmi. Ministr Jurečka ale místo toho, aby obnovoval přirozenou schopnost krajiny vodu zadržovat skrze šetrnější zemědělství a obnovu původních meandrů řek a údolních niv, plánuje nové betonové přehrady za miliardy jako za totáče. Sakra, lidovec Jurečka by mohl vědět, že chybovat je lidské, setrvávat v omylu ale ďábelské,” prohlásil předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

“Čím více je v krajině biotopů, tím je krajina stabilnější a zákonitě se zvyšuje i biodiverzita. Pokud v krajině vytvoříme mnohahektarovou zátopu, vzniká jednolitá vodní plocha – taková obdoba smrkové monokultury. Avšak když zvolíme více malých vodních prvků, vzniká pestrá mozaika společenstev a krajina se může lépe vyrovnávat s negativními vlivy, jako v případě lesů s bohatou druhovou skladbou,” vysvětluje krajinář a ekolog Vilém Jurek (SZ).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama