JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.08.2016 21:06:33

Krajská tripartita vyslechla vedení záchranky i odboráře

Krajská tripartita vyslechla vedení záchranky i odboráře

Vyhlášená stávková pohotovost i narušený sociální dialog ve Zdravotnické záchranné službě Jihomoravského kraje byly důvodem mimořádného zasedání krajské Tripartity na půdě krajského úřadu v pátek 26. srpna 2016.

Tripartita vyslechla jak vedení Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje (ZZS JMK), tak také odboráře.

„Schůze trvala přes tři hodiny a my jsme si vyslechli aktéry kauzy Zdravotnická záchranná služba, tedy jak odboráře a zástupce lékařů, tak vedení této příspěvkové organizace. Krajská tripartita se dohodla na následujícím: doporučila Jihomoravskému kraji jako zřizovateli, tak také Odborovému svazu zdravotnictví na krajské úrovni, aby směrem ke svým základním organizacím uplatnil závěry, které vzejdou z krajské kontroly. Krajská kontrola probíhá od 10. srpna, na konci měsíce by měl být hotov příslušný protokol. K němu se vyjádří vedení příspěvkové organizace, posléze také odboráři. Předpokládám, že krajská samospráva bude mít výsledky kontroly i se stanoviskem vedení záchranky a odborů ve druhé polovině září,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Jak dodal, krajská tripartita doporučuje, aby v kolektivním vyjednávání pro roky 2017 a následující byly podrobněji popsány všechny mechanismy a sporné oblasti, o kterých se teď musí jednat a které v dosavadní kolektivní smlouvě nejsou. „Máme za to, že kolektivní smlouva na krajské záchrance v této chvíli je příliš stručná a obecná a bude věcí vedení i odborových organizací, které záležitosti do budoucích kolektivních smluv budou chtít zahrnout.  Krajská tripartita vyzývá obě strany na záchrance, aby se znovu pokusily sednou za stůl  a obnovit sociální dialog.  Je to podle nás důležité. Pokud by se to oběma stranám nedařilo, Jihomoravský kraj bude připraven v takové situaci k tomu jednání nasadit také mediátora. Myslíme si, že ty pravidelné kontakty jsou nesmírně důležité a krajská tripartita bude průběžně vyhodnocovat, jakým způsobem se daří obnovovat dialog na krajské záchrance,“ uvedl hejtman s tím, že znovu ubezpečil, že záchranka z hlediska zákona standardně funguje a nikdo nemusí mít obavy, že by nepřijela sanitka v okamžiku, kdy bude kdokoliv potřeboval pomoc na jižní Moravě.

Kontrola začala na žádost hejtmana na Zdravotnické záchranné službě 10. srpna. Zaměřuje se na věci personální i ekonomické a také na podněty od odborářů. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama