Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2016 15:41:22

Vích (SPD) Liberecká „Pouštní bouře“ s pachutí nostalgie.

Vích (SPD) Liberecká „Pouštní bouře“ s pachutí nostalgie.

Československá obec legionářská organizovala o víkendu "Dětský den" s podtextem "25. výročí operace Pouštní bouře". Bouře pod Ještědem to ale nebyla.

O tomto víkendu se politická strana TOP09, jejíž krajský lídr je i významným členem ČSoL, chtěla v rámci předvolební kampaně zviditelnit, a tak zorganizovala ve sportovním areálu nechvalně známého lyžařského šampionátu v Liberci-Vesci, akci s názvem „ Dětský den“ aneb „25. výročí operace Pouštní bouře“. Zřejmě silou nerozumu. Obecně lze aktivitu krajských politiků v této předvolební době chápat. Nemám žádné výhrady k pořádání podobných akcí, které propagují činnost složek integrovaného záchranného systému na veřejnosti. Velmi si jejich činnosti vážím. Také vím, že organizace akce takového typu je náročná. Vážím si i novodobých veteránů, zejména těch, kteří se zúčastnili zahraniční operace naší armády na základě rezoluce RB OSN. Součástí programu byla i demonstrace tzv. „Ochrany schengenského prostoru“. Ptám se jakého? Schengen dlouhodobě nefunguje a Maďarsko staví druhý plot. Jenom v Německu je asi 1,7 milionu ilegálních imigrantů a letos jich přijme dalších 300 tisíc. V Řecku je jich k dnešnímu dni asi 200 tisíc. Po Evropě neustále vzrůstá síla a intenzita teroristických útoků radikálních islamistů a džihádistů. Sobotkova a Babišova vláda kývla na přerozdělovací kvóty arabistů v počtu 3091+80. Zatím…

Lze vlastně uvedené výročí a uvedenou operaci oslavovat?

Evropa v současné době čelí největšímu náporu vlny ilegálních imigrantů od konce 2. světové války. V roce 1991 začala právě oslavovaná „Operace Pouštní bouře“ vedená USA za podpory koalice, na kterou navázala celá řada konfliktů nízké a střední intenzity často bez mandátu RB OSN. Tyto konflikty především v oblasti severní Afriky, Blízkého východu a Balkánu rozvrátily místní stabilitu. Celkovým důsledkem je dnešní masová migrace obyvatel. Tato migrace nyní neprobíhá jako samovolný proces, ale je nástrojem k prosazování a šíření ortodoxního islámu a nástrojem prosazování mocenských zájmů. Jsou uzavřeny všechny hranice s Itálií, kde je nouzový stav. Balkánská trasa: zavřeno; Španělská trasa: zavřeno; Hranice Francie: zavřeno; Hranice Rakouska: zavřeno; Hranice Švýcarska: zavřeno; Hranice Slovinska: zavřeno. Ve Francii je 10 měsíců vyhlášen stav nouze. Turecko zadržuje díky smlouvě s EU na svém území cca 3 miliony ilegálních imigrantů - vyznavačů koránu, přičemž vyhrožuje, že pokud nebude zrušena Turecku ze strany EU vízová povinnost, tak zvedne „pomyslnou závoru“ a máme v Evropě do konce roku dalších 74 milionu vyznavačů koránu. Naši lidé se bojí jezdit do zahraničních destinací na dovolené.

Účast na takovéto akci je také zejména okořeněna nostalgií mužské populace s ohledem na vzpomínky, kdy oni sami sloužili v armádě, která přes všechny své nešvary, byla kdysi armádou doplněnou, funkční a vycvičenou. Tomu tak dnes bohužel není. Zdravotní požadavky na uchazeče o vojenské zaměstnání se zásadním způsobem snižují. V minulosti byste dostali za platfus, brýle, lehkou alergii anebo chybějící článek nějakého prstu „modrou“. Dnes to nevadí. Více jak polovina uchazečů o službu v armádě neprojde testy anebo výcvikem. Z armády odchází přirozeným odchodem na základě splnění stanoveného závazku ročně cca 800 vojáků a přitom se jich slavnostně nabere asi dvakrát do roka po 600. Když k tomu připočtu skutečnost, že některé vojenské útvary jsou naplněny na pouhých 62%, tak tímto způsobem budou doplněny na 100% asi v roce 2050 a to ještě za předpokladu, že se změní populační křivka směrem vzhůru, což zatím díky pro-populační politice současné vlády opravdu „nehrozí“. Počet vojáků na sto aktivních obyvatel ve státech NATO dosahuje rozpětí od 2,3 (Řecko) až po 0,4 (Lucembursko). V našem případě nám náleží nelichotivé předposlední místo před již zmíněným Lucemburskem s koeficientem 0,5, přičemž běžně je v rozpětí okolo 0,8 – 0,9.

Armáda potřebuje zásadní reformu. Je potřeba výdaje státu na obranu zásadním způsobem navýšit z koeficientu 1,04%HDP na minimálně 1,6%, ale z důvodu dlouhodobého podfinancování jako důsledek předchozích vlád, nejlépe na 1,8% HDP. Je potřeba začít přípravu občanů na obranu země. Je potřeba obnovit základní vojenský výcvik 18ti letých mužů a žen v trvání 8 týdnů a to na základě možnosti tuto službu odmítnout z náboženských anebo jiných důvodů. Je potřeba zvýšit počet Aktivních záloh. Je potřeba aby armáda přestala dávat zvýšené finanční prostředky pouze na jednotky vysílané na zahraniční dobrodružství, zpravidla bez mandátu RB OSN, a neustále glorifikovat jejich zásluhy. Je potřeba se zabývat intenzivní přípravou na obranu vlastního státu svými vlastními silami a prostředky. Vždyť to je přeci prvořadým úkolem armády. K tomu by měla mít odpovídající lidské, materiální a finanční zdroje. Pokud někdo spoléhá na kolektivní obranu NATO a EU, tak v první řadě musíme mít schopnosti se dlouhodobě bránit sami.

To, co mi na uvedené věci ze strany organizátorů vadí, je trvalé prosazování nutnosti transatlantických vazeb, hodnot EU a tzv. „ochraně schengenského prostoru“. Dnes již téměř každý občan naší vlasti ví, že EU dávno nefunguje tak jak má, NATO doposud nezasáhlo v souvislosti s migrační krizí v žádném svém členském státu a obchodní embargo uvalené EU na Ruskou federaci poškozuje naše obchodníky a zemědělce a žádné pozitivní výsledky stejně nepřinese.

A je tedy vlastně správné „Pouštní bouři“ slavit? Obávám se, že nikoliv. Bezpečnostní rizika naší vnitřní a vnější bezpečnosti jsou stále nová a větší. Východiskem je vypsání referenda o vystoupení z EU a začít se o naši bezpečnost starat v první řadě sami a nespoléhat se pouze na všeobecné zaklínadlo „spojenecká pomoc“. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama