Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2016 6:27:41

„Oko bere…“ v Roztokách u Prahy

„Oko bere…“ v Roztokách u Prahy

V dějinách českého výstavnictví, ale i světově premiérová, naprosto ojedinělá výstava byla zahájena ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

V dějinách českého výstavnictví, ale i světově premiérová, naprosto ojedinělá výstava byla zahájena ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.  Výstava „Oko bere, vole padni“ je zaměřená na hrací karty, mapuje bohatou a dlouhou historii od 9. století.

„Sada hracích karet každému připomíná něco jiného. Od hazardu a sociálně patologických jevů přes hry pro celou rodinu, které upevňují sociální vazby až po umění při jejich tvorbě. Na této výstavě prezentujeme zejména ten poslední pohled,“ řekl radní pro oblast kultury a památkovou péči Zdeněk Štefek, který výstavu společně s náměstkyní ministra kultury Annou Matouškovou zahajoval. Ministerstvo kultury totiž poskytlo výstavě záštitu a mnoho jeho organizací se na expozici podílelo.

Výstava představuje výběr nejvzácnějších a nejzajímavějších sbírek uložených v muzeích, archivech, knihovnách či u soukromých sběratelů Čech, Moravy i Slezska. Návštěvník může spatřit celou škálu hracích karet, od her pro děti po hry se silným vlasteneckým nábojem, klasické mariášky či rummy, taroky, herní sady trappolové či karty sloužící k vykládání osudu.

„Je třeba ocenit náročnou práci celého týmu i paní kurátorky, zajímavý bude i připravovaný doprovodný program,“ dodal radní Štefek.

Každý měsíc se budou konat dílny výroby karet, kdy si budou lidé moci vytisknout vlastní karty dle předlohy z 16. století.

Sobotní odpoledne budou patřit karetní škole, která nejen naučí účastníky nové hry, ale bude oživena i turnajem. 10. září to bude Černý Petr, Prší, Pexeso (pro děti do 15 let), 22. října Kladivo a zvon, Pokr, Prší (od 15 let), 12. listopadu zase Mariáš, Trappola, Balanc (od 15 let).

Výstava „Oko bere, vole padni“ se koná při příležitosti 44. Mezinárodního (a 1. českého) kongresu sběratelů a přátel hracích karet.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama