Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2016 8:26:33

Ze dne s paleontologem

Ze dne s paleontologem

Ve středu 24. srpna se v Muzeu Českého krasu konal letošní poslední Den s paleontologem.

Ve středu 24. srpna se v Muzeu Českého krasu konal letošní poslední Den s paleontologem.

„Touha po poznání dávného pravěku, po poznání geologického významu Berouna a okolí přivádí na tuto akci pokaždé mnoho zájemců všech generací. Je i dobře, že na den navazují i geologické exkurze do Českého krasu nebo přednášky,“ ocenil akci radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek, který také přišel nakouknout do kuchyně muzejního paleontologa.

Paleontolog Štěpán Rak účastníkům nabídl cestu do dávného pravěku, v kterém jsou okolní geologické fenomény významné i v celosvětovém měřítku.

Návštěvníci také přinesli svou zkamenělinu, zajímavou horninu nebo minerál a muzejní odborník se jim pokusil přiblížit vznik, stáří a odborný název.

Zároveň doporučoval i zajímavá místa na výlety v okolí Berouna či Prahy, kde si mohou lidé doplnit svojí sbírku přírodnin.

Den s paleontologem se konal v muzeu již 19. července a 10. srpna.

Velice oblíbené jsou i geologické exkurze do okolí Berouna spojené s výkladem a sběrem zkamenělin, určené jsou zejména pro školy. V cílových Koněprusích se nachází jedno z nejbohatších nalezišť fauny devonského stáří na světě. V Lomu Kosov nad Berounem se zase vyskytují brachiopody, hlavonožcové vápence a četní trilobiti. Exkurze směřují i na Radotín, Svatý Jan pod Skalou a Zahořany. Navštěvované jsou i přednášky nebo komentované prohlídky.

„Park muzea je spojen s geologem Joachimem Barrandem a ten je zase spojen i s Buštěhradem, odkud jsem,“ pousmál se nad souvislostmi radní Štefek.  Známý geolog Joachim Barrande se totiž dostal do Čech jako učitel francouzského následníka trůnu Jindřicha de Chamborde, vnuka sesazeného krále Karla X. Královská rodina získala na útěku azyl na území habsburské monarchie a rakouský císař jim poskytl rezidenci na buštěhradském zámku, kde pobyli až do roku 1832.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama