Leo Luzar

  • Ostrava-Jih
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2016 8:33:00

Je v zájmu ČR bezvízový styk s Ukrajinou?

Je v zájmu ČR bezvízový styk s Ukrajinou?

Do konce roku 2016 by měl být dotažen plán na zavedení podmíněného bezvízového styku s Ukrajinou.

V České republice v současnosti bijí na poplach odbory kvůli dovozu levné práce právě z této mnohamilionové východní země. Je skutečně v zájmu České republiky podporovat postoj velkých hráčů v EU na zavedení bezvízového styku s Ukrajinou?

Českou republiku v současnosti trápí nízké platy, které nelákají mladé lidi pracovat v kvalifikovaných technických oborech, jež vyžadují vysokou osobní přidanou hodnotu vzdělání a zkušeností. Otázka zní, zda je pravdou, že na trhu práce nejsou strojaři, řemeslníci,  nebo je to o tom, že tato práce je málo honorována.

Vláda se rozhodla řešit tento problém, mimo jiné úvahami o dovozu pracovních sil z Ukrajiny. Odboráři z centrály ČMKOS oponovali tomuto kroku vlády argumentem, že už nyní pracovníci z Ukrajiny výrazně snižují cenu práce v ČR. Již tak velmi nízká odměna za práci u nás bude dále klesat, protože ukrajinští „otroci práce“ jsou snadnými nástroji k vydírání místních zaměstnanců.

Toho se chytli naši novodobí podnikatelé a pracovní agentury. Nutí tyto dovozové zaměstnance pracovat 12 až 16 hodin denně, bydlet ve velkém počtu na malých prostorách ubytoven a pracovat téměř nepřetržitě za odměnu, o kterou se ještě musejí podělit se svými chlebodárci, popřípadě s ukrajinskou mafií. Tomu samozřejmě český zaměstnancec, živící zde rodinu a platící daně, nemůže konkurovat.

A právě tento půl rok se má dosáhnout dohody mezi EU a Ukrajinou na zrušení vízové povinnosti.  Už se zapomnělo na podmínku omezení korupce, klientelismu a vlivu oligarchů v nejvyšších strukturách ukrajinské vlády. Dohoda prý nemá dovolovat občanům Ukrajiny pracovat v EU. Nicméně ze zkušenosti dobře víme, jak vypadá realita.

Je opravdu v zájmu ČR podporovat tento krok? Nebo se necháme vydírat Porošenkovu Ukrajinou stejně jako Erdoganovým Tureckem?

Leo Luzar, poslanec PSP ČR za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama