Jiří Maria Sieber

  • ŘN - VU
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2016 16:16:56

Chci změnit zákon o účtování vody

Chci změnit zákon o účtování vody

Zákon, voda

Jiří Maria Sieber a Řád národa, chceme opravdu řešit problémy lidí kterých si možná lidé tolik nevšímají. Konkrétně chci změnit zákon o účtování vody.

Současná právní úprava je taková, že smlouvu o dodávce vody uzavírá majitel domu, Společenství vlastníků jednotek SVJ nebo družstvo. V bytech jsou poměrová měřidla na spotřebu vody. Praxe je taková, že stav vody se odečítá jednou za rok. Zjednodušeně správce pak podle měřidel v bytě a zaplacených záloh na vodu vyúčtovává spotřebovanou vodu majitelům bytů. Pokud však majitel bytu byt sám pronajme, musí majitel bytu přeúčtovat spotřebu vody nájemníkovi. 

Tím vzniká nerovnoměrné postavení správce - majitel bytu - nájemník.
Pokud nájemník spotřebuje hodně vody a vytvoří dluh, to může být i 30.000 Kč za rok, pak nastává problém. Tu částku musí vodárně zaplatit správce, ten jí musí vyúčtovat majiteli bytu, který jí vyúčtuje nájemníkovi. Pokud však nájemník jim spotřebovanou vodu nezaplatí, musí vodu zaplatit majitel bytu a s nájemníkem se soudit. Pokud majitel bytu nezaplatí za nájemníka vodu správci, bude se správce soudit s majitelem bytu. Soudy však trvají roky. Pokud správce nezaplatí vodárně, tak vodárna nebude čekat, až jak dopadnou soudy a odpojí dům od vody. Takové případy se již na Mostecku stali v Janově bloky D3 a F1. a v Obrnicích 215 - 218. Domy jsou nyní odpojené od vody, prázdné vyrabované. Případně za nájemníka musí vodu zaplatit ostatní majitelé bytů, aby dům neodpojili od vody.

Jaké navrhuji řešení?
Je to velmi jednoduché. Smlouvy o dodávce elektřiny a plynu si uzavře sám majitel či nájemník bytu, to víme. Já navrhuji, aby si mohl majitel či nájemník bytu uzavřít sám smlouvu o dodávce vody. Dnes jsou velmi kvalitní měřiče vody v bytech a jsou dokonce odečitatelné na dálku elektronicky. Pak by každý majitel či nájemník bytu zaplatil jen to co spotřebuje a tím by neohrozil existenci celého domu.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama