Jan Wolf

  • KDU-ČSL
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2016 12:30:00

Praha založila nadační filmový fond

Praha založila nadační filmový fond

Pražské zastupitelstvo schválilo založení Nadačního fondu Praha ve filmu Prague Film Fund. Účelem tohoto fondu je podpora pozitivní reprezentace hlavního města Prahy v zahraničí prostřednictvím filmové a televizní tvorby.

 „Uvědomujeme si přesahy audiovizuální produkce, které se promítají do ekonomických přínosů městského i státního rozpočtu, zaměstnanosti i zvýšeného zájmu o Prahu jako turistickou destinaci,“ řekl radní Jan Wolf, který návrh na založení fondu předkládal.

Jako příklad je možné uvést čínský film „Jen my víme“ z roku 2014, který zhlédlo 56 milionů diváků. Ten přispěl v roce 2015 k významnému nárůstu čínských turistů, jejich počet se zvedl o 200 000.

„Založení fondu jsem iniciovala také z důvodu, že Praha turisticky i filmařsky patří k nejžádanějším městům v Evropě. To je dáno nejen dlouholetou tradicí filmového průmyslu, ale i profesionalitou produkčních týmů a unikátnosti geografické polohy. Věřím, že se díky fondu podaří v Praze natočit film světového formátu,“ uvedla Eliška Kaplický, předsedkyně Výboru pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy ZHMP.

O přidělení příspěvku bude rozhodovat správní rada

Z fondu bude možné poskytnout finanční prostředky jak pro celovečerní filmy a televizní filmy, tak i pro seriály určené k zahraniční distribuci v kinech a na zahraničních televizních stanicích. O nadační příspěvky mohou podle podmínek schválených v zakládací listině fondu žádat zahraniční produkce, které mají pobočku v České republice či koprodukční nebo servisní smlouvu s profesionálním subjektem se sídlem v České republice, případně čeští producenti s prokázanou koprodukční participací na zahraničním projektu.

„O přidělení příspěvku bude rozhodovat správní rada fondu, která je složena ze zástupců filmových institucí, odborníků z oblasti filmového průmyslu, expertů z oblasti turismu, ekonomie a marketingu a ze zástupců volených orgánů hlavního města Prahy,“ dodala Kaplický.

Finanční prostředky alokované pro fond v letošním roce činí 10 mil. Kč, stejná částka má být každoročně čerpána z rozpočtu hl. m. Prahy i v dalších letech.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama