ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2016 7:35:00

Skvělá zpráva pro všechny vodáky i obyvatele Prahy

Skvělá zpráva pro všechny vodáky i obyvatele Prahy

Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo nákup pozemků v Troji mezi Vltavou a protipovodňovou hrází od nového Trojského mostu po ulici Pod Havránkou.

 Je tak možné uskutečnit záměr „Revitalizace veřejného prostoru Troja – Vodácká“. Cena pozemků je 20 182 000 korun.

„Jsem za toto rozhodnutí velmi rád, neboť umožní revitalizaci a rozvoj jednoho z nejzajímavějších míst Prahy z pohledu sportu a trávení volného času. Kanál v Troji i přilehlé území nabídne skvělé možnosti vyžití pro rekreační i profesionální sportovce. Jsem přesvědčen, že vodní slalomáři si pomoc opravdu zaslouží, protože jejich reprezentace České republiky a samozřejmě i Prahy je po mnoho let fantastická,“ řekl náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek.

Území o rozloze 11 hektarů je územním plánem určeno k celoměstsky významné rekreaci a sportovnímu vyžití. V současné době je ale rozbito oplocenými pozemky ve vlastnictví soukromých vlastníků a jeho estetický stav není vyhovující a není ani adekvátní množství návštěvníků. Ulice Vodácká, vedoucí po vltavském břehu, je přetížena, neboť ji využívají chodci, cyklisti i bruslaři a slouží také jako příjezd ke stávajícím sportovištím, čímž vznikají nebezpečné situace. Dobře nefunguje ani pěší propojení mezi obytnou zástavbou v Troji a územím pro oddech u řeky.

Praha připravuje revitalizaci území a jeho celkové zpřístupnění veřejnosti. Prostor mezi valem a řekou bude koncipován pro přírodě blízké rekreační využití veřejností. Park bude kombinovat pobytové plochy s herními a sportovními prvky (např. víceúčelové plochy pro outdoorové aktivity, lanové centrum, hřiště pro děti, venkovní posilovna), malé kulturní atrium (letní kino), otevřené hřiště pro míčové hry s plochami přírodního charakteru plnícími funkci regionálního biocentra a uchovávajícími pozůstatky říční nivy.

Slalomová dráha pro přádání sportovních akcí

Součástí revitalizace bude rovněž výstavba nové vodácké slalomové dráhy. Slalomová dráha bude mít konstantní šířku 12 m, délku cca 270 m a převýšení cca 3 m; kapacitu cca 1500 diváků. Je určena pro pořádání sportovních akcí (Mistrovství světa, Světové poháry) a pro trénink sportovců (vodní slalom, rodeo, rafting) a integrovaného záchranného sboru (policie, hasiči).

„Je to skvělá zpráva pro všechny vodáky i obyvatele Prahy. Bojovali jsme za to, byli jsme i na zasedání Rady hlavního města a chtěl bych vedení Prahy poděkovat. Přinese nám to zlepšení podmínek pro trénink i závody. Zároveň dojde k obnově a vytvoření nového veřejného prostoru kolem slalomové dráhy, což je skvělé pro všechny Pražany, kteří do této lokality chodí na procházky nebo sportovat,“ uvedl bronzový medailista z Olympijských her v Rio de Janeiro, vodní slalomář Jiří Prskavec.

Zátoka na dolním toku kanálu bude sloužit pro neorganizované rekreační vodácké a rybářské aktivity v návaznosti na stávající loděnice TJ Sokol Troja. V budoucnosti se předpokládá úprava stávající slalomové dráhy pro snadné (rekreační) splutí Vltavy.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama