Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2016 6:54:05

Z 24. zastupitelstva Středočeského kraje

Z 24. zastupitelstva Středočeského kraje

V pondělí 19. září se konalo 24. zastupitelstvo Středočeského kraje. Bylo poznamenáno blížícími se krajskými volbami.

V pondělí 19. září se konalo 24. zastupitelstvo Středočeského kraje. Bylo poznamenáno blížícími se krajskými volbami. Po schválení procesních záležitostí se jednalo o programu, do kterého přibyly body ohledně parkovacích zón v Praze, ohledně parkovacích zón a další body, které uvedu při projednávání.

Diskuse se strhla o tom, zda předřadit vystoupit občanů na začátek. To nakonec schválilo 37 zastupitelů. Vyřazeno bylo rozdělení prostředků na MASky a přemístění sochy v kolínské nemocnici, následně byl po diskusi stažen bod týkající se pronájmu v domě č. 7 v Kolíně. Program byl schválen.

Za občany vystoupili z petičního výboru z obce Nehvizdy ohledně zápachu z brambůrkárny (výrobny zeleninových lupínků), na který si stěžuje 200 občanů. Zastupitelstvo požádalo odbor ŽP, aby tlumočil příslušnému ORP obavy občanů a poskytl občanům metodickou pomoc.

Vystoupil i spolek Permanent ohledně AZOSu. Ve faktickém stavu se únik látek z AZOSu nezměnil. Řeší se podjatost úřadu, pokud MMR toto potvrdí, problém bude řešit jiný kraj a řešení se oddálí. Zastupitelstvo žádá MMR o urychlené rozhodnutí ve věci systémové podjatosti.

Náměstek Peřina pak uvedl finanční body, nejdříve čerpání rozpočtu kraje za I. pololetí. Navýšil se příjem z prodeje zbytného majetku. ODS kritizovalo malé čerpání kapitálových výdajů. Stejně tak i TOPka. Ale zároveň neuváděli, že jsme čerpali i evropské peníze a platili kofinancování. Kritizovány byly i vyšší provozní výdaje.

Dalším materiálem byly navýšeny příjmy o 120 mld. Kč, které byly rozděleny na konkrétní akce ve školství, regionálním rozvoji, životního prostředí atd. Opozice kritizovala netransparentní rozdělování.

Schválena byla i žádost o prominutí penále u dvou subjektů za porušení rozpočtové kázně a poskytnutí daru Policii ve výši 3 milionů Kč a Českému svazu bojovníků za svobodu ve výši celkem 410.000,- Kč pro 41 vězňů koncentračních táborů. Neprošel návrh na poskytnutí daru i Konfederaci politických vězňů.

Schváleny byly příspěvky obcím v rámci Fondu hejtmana, ty musí projít Zastupitelstvem.

Dál jsme se před obědem nedostali…

Schválen byl plán investic na rok 2016 s dílčími změnami na základě požadavku odborů a zásobník projektů realizovaných za podpory evropských fondů.

Bylo schváleno i přijetí prostředků od Finančního úřadu ve výši přes 300.000 Kč a odůvodnění veřejné zakázky na rekonstrukce II/603 Radějovice – Babice a II/331 Sojovice, rekonstrukce mostu.

Tak se přešlo pozvolna do dopravy.

Nejprve jsme řešili situaci kolem plánovaného zákazu nákladních vozidel hlavním městem Prahou, zastupitelstvo nesouhlasí se záměrem a požaduje jednoznačné rozhodnutí Prahy, že od záměru upouští.

Diskutovali jsme i o parkovacích zónách v Praze. Je asi v kraji 25 parkovacích míst, kde by mohly vzniknout P+R. Do Prahy dojíždí až 400.000 Středočechů. Vyzvali jsme magistrát k pozastavení rozšiřování těchto zón do doby, než budou záchytná parkoviště s infrastrukturou.

Byl schválen vznik příspěvkové organizace Integrovaná doprava Středočeského kraje, do které se přelije část odboru dopravy a která se propojí s pracovištěm ROPID.

Dodali jsme finanční prostředky 61 mil. Kč na předfinancování a kofinancování  rekonstrukce mostu II/150, projekt bude realizován z IROP.

Podpořili jsme smlouvu o spolupráci při zajištění dopravní obslužnosti mezi naším a královehradeckým krajem, která zajistí, aby se na hranici nemuselo přestupovat.

Uzavřeli jsme memorandum o vzájemné spolupráci s Kutnou Horou na realizaci akce opěrné zdi v III/3377.

Schválili jsme i smlouvu o zajištění stabilního financování železniční osobní dopravy na roky 2020 až 2034.

Projednali jsme žádost organizace HERPETA o mimořádnou dotaci 1 mil. Kč  za návrat želvy bahenní. Návrh nebyl přijat. Poskytli jsme ale prostředky na hospodaření v lesích, z 301 žádostí bylo vyhověno 276.

Dále byly poskytnuty dotace ve výši skoro 6 mil. Kč na odstraňování povodňových škod na obecním majetku, na všech 5 žádostí.

Poskytnuty byly i individuální dotace na realizaci vodohospodářské infrastruktury ve výši 34,8 mil. Kč.

Povolili jsme změny využití dotace městu Zruč nad Sázavou, z prostředků opraví jiný poškozený mostek vzhledem k obdržení jiné dotace na opravu mostku původního.

Zastupitelstvo schválilo i dotaci 1 mil. Kč na odstranění černé skládky městu Buštěhrad.

Zastupitelstvo schválilo též návrh zákona, kterým se mění zákon o ochraně ovzduší v oblasti problematiky pachových látek.

Dále financování převisu posledních 40 žádostí o kotlíkové dotace, zafinancujeme z kapitoly životního prostředí.

Z Regionálního rozvoje se začalo zprávou o vztazích k Mladá RP – společnost a kraj se nyní vzájemně žaluje. Kraj vypověděl smlouvu, protože ji Mladá RP neplnila v oblasti demoličních prací. Pak chtěl vzniklou škodu společnosti uhradit, pokud ji ale doloží v nákladech, ale i příjmech. Ta to ale neučinila a spíše kraj vydírala.

Byla schválena aktualizace Zásad územního rozvoje, kde je zohledněn záměr komunikace k elektrárně Mělník, kde má být centrální spalovna. ODS se spalovnou nesouhlasí.

Podpořeny byly i účelové dotace obcím ve výši skoro 36 milionů Kč, na hřiště, ordinace, rekonstrukce. A dále dotace spolku Středočeské vodní cesty ve výši 1 mil. Kč na podporu rozvoje turistiky právě na vodních tocích.

Dále byla podpořena dotace 121 000 Kč pro Kutnou Horu na virtuální prohlídku, podpořeno bylo i ocenění vítězů soutěže Vesnice roku 2016.

Podpořili jsme i rozdělení již schválené dotace na projekční kancelář na investiční část 1,33 mil. a zbytek do 12 milionů jako neinvestiční.

Majetek začal schvalováním 11 bezúplatných nabytí, 22  bezúplatných převodů, 9 úplatných nabytí, 12 úplatných převodů, 6 vzájemných darování a směn, …

Projednávání se zaseklo u Nalžovického zámku, materiál byl stažen. Diskuse byla i u vypořádání stavby rekonstrukce II/117 Žebrák – Hořovice, bod nakonec byl také stažen.

Ze školství jsme schválili rozpis 7 dotací na sportovní soutěže, přijetí darů od ČOV a rozdělení těchto prostředků a financování přípravy školských projektů do výzvy ITI.

Prominuli jsme odvod za porušení rozpočtové kázně spolku TJ Nesperská Lhota a zajistili předfinancování 3 mezinárodních projektů škol.

Schválili jsme i koncepci protidrogové problematiky na léta 2016 – 2020 a změn zřizovacích listin.

Ze zdravotnictví byla projednána informativní zpráva o hospodaření nemocnic. Nemocnice Kladno zprávu předloží až po 1. 10.

Schválili jsme investiční dotaci nemocnicím Kladno a Mladá Boleslav na informační systém a Mladé Boleslavi na snížení rizik výpadku elektrické energie a dodávek pitné vody.

Dále kofinancování projektů Kladna na zvýšení kvality návazné péče.

Ve změnách zřizovací listiny ZZS byly zahrnuty nové garáže v Mladé Boleslavi.

Z oblasti sociální byly zapojeny prostředky ve výši 190 mil., které se kraji vrátily od poskytovatelů soc. služeb na základě kontroly. Dále byly schváleny 2 miliony Kč na adiktologické služby pro 3 neziskové organizace.

Rozděleny byly i dotace kraj na dofinancování soc. služeb ve výši 99 mil. Kč. a v rámci mimořádného termínu další prostředky, dále dotace 411 mil. Kč z operačního programu Zaměstnanost na poskytování soc. služeb. Vyhlásili jsme dotační řízení pro rok 2017.

Schváleny byly i dodatky k veřejnoprávním smlouvám, přijaty byly prostředky přidělené na výplatu příspěvku pro zřizovatele zařízení pro děti ve výši 4,5 mil a 3,5 mil Kč.

Byly podpořeny i dílčí úpravy sítě soc. služeb, aktualizace střednědobého plánu a změny identifikátorů a dále změny zřiz. listin. Podána byla i informace o snaze kraje zajistit, aby prostředky poskytovatelům sociálních služeb chodily dříve.

Neposkytli jsme prostředky městu Kladnu na opravu kapličky, protože by to bylo nesystémové, informovali jsme o nákupu pozemku v Kladně pro potřeby depozitáře knihovny, schválili dodatky pověřeným knihovnám na navýšení mezd a schválili i změny zřizovací listiny Hornického muzea Příbram.  Schválena byla též zákonodárná iniciativa, která řeší problém akviziční činnosti muzeí a galerií.

V různém jsme probrali i petici občanů na zrušení povinnosti evidence služeb, neprošel nakonec žádný návrh zákonodárné iniciativy.

Závěre patřil vzájemnému děkování za spolupráci ve čtyřletém období.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama