Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2016 17:51:42

V muzeu v Kolíně jsou k vidění slovanská hradiště i žehličky

V muzeu v Kolíně jsou k vidění slovanská hradiště i žehličky

Regionální muzeum v Kolíně nabízí návštěvníkům v současnosti dvě zajímavé výstavy.

Regionální muzeum v Kolíně nabízí návštěvníkům v současnosti dvě zajímavé výstavy.

„První výstava se zaměřuje na Kouřimsko a Kolínsko v raném středověku, druhá zase ukazuje soukromou sbírku věnovanou praní a žehlení. Obě výstavy jsou zajímavým oživením stálé expozice,“ řekl radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek, který muzeum ve čtvrtek 22. září navštívil.

Výstava „Mezi kmeny a státem“ je zasazená do prostředí regionu Kolínska a Kouřimska a je věnována základním aspektům státní a kmenové společenské organizace ve střední Evropě v raném středověku na základě několika případových sond. První z nich představuje Řezno jako politické, kulturní a náboženské centrum s interaktivními vztahy vůči západoslovanskému prostředí. Druhé navazující téma je věnováno kolínskému knížecímu hrobu, jako významné skupině mocných mužů na okraji společenské struktury. Poslední téma prezentuje slovanská hradiště v regionu, která jsou nejen výraznými prvky v krajině regionu, ale jsou také dokladem tehdejší společenské mnohotvárnosti a celistvosti.  V expozici jsou také některé předměty ze zahraničních muzeí.

Báječný svět praní a žehlení představuje až do konce října soukromou sbírku pana Vladimíra Zacha z Prahy doplněnou o exponáty muzea. Prezentuje způsoby praní a žehlení v minulosti -praní na valše nebo v dřevěných pračkách. Nechybí ani staré mandly a jejich vývoj do současnosti, historické i novodobé žehličky s různými způsoby ohřevu.

„Návštěvu Kolína jsem využil i k prohlídce stavu rekonstruovaného Veigertovského domu na náměstí, který by měl být na podzim již hotov. Muzeum tam získá své staronové sídlo, expoziční, depozitární i výstavní prostory a také zázemí. Horní patra jsou skutečně před dokončením, také vestavba na dvoře se již značně rýsuje. Přesto je tu vidět ještě spoustu nedokončené práce,“ dodal radní Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama