ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2016 14:56:23

Akademie samospráv bude pomáhat, vzdělávat i vytvářet nový zákon o obcích

Akademie samospráv bude pomáhat, vzdělávat i vytvářet nový zákon o obcích

V rodišti Jana Ámose Komenského byl odstartován celorepublikový odborný projekt Akademie samospráv, který společně představili senátor Ivo Valenta a advokátka Jana Zwyrtek Hamplová.

Starostové především malých obcí a měst nemají ani zdaleka na růžích ustláno. V posledních letech na ně stát, ale i kraj, přenášejí nové a nové povinnosti. Jsou zasypáni zbytečnou administrativou, tlačeni do kouta sílící regulativou a z očekávané metodické pomoci se stalo spíš nekonečné vzájemné dopisování. Starostové jsou tak často bezradní a jen marně se dovolávají pomoci.
 
To by se však mělo změnit. Senátor Ivo Valenta totiž spojil síly s uznávanou advokátkou Janou Zwyrtek Hamplovou, která se specializuje na vzdělávání a právní pomoc samosprávám, a společně zakládají Akademii samospráv. „Cílem společného projektu je přinést starostům konkrétní a praktickou odbornou pomoc srozumitelným výkladem práva, a v diskuzi s nimi sepsat nové znění zákona o obcích, které by bylo pro praxi výrazně praktičtější, srozumitelnější a jednoznačné,“ shrnula základní poslání projektu advokátka Jana Zwyrtek Hamplová.
 
„Sám jsem během své funkce poznal, že současný stav je nenormální.  Stát se snaží uvázat si starosty na „vodítko“, jelikož čím dál více utahuje šrouby ve snaze unifikovat fungování místních samospráv a vstupovat jim do jejich suverénního rozhodování. Dokonce se domnívám, že si tento trend si moc nezadá s budováním nové podoby minulých národních výborů. Na mnoha příkladech jsem si společně s občany i zastupiteli ověřil, že přežitá je také podoba současného zákona o obcích. Proto jsem uvítal nápad na vznik Akademie samospráv a věřím, že společně s paní Zwyrtek Hamplovou nabídneme starostům skutečně reálnou pomoc a s jejich pomocí a na základě jejich zkušeností sepíšeme také nový zákon o obcích,“ uvedl slovácký senátor Ivo Valenta, který je již druhým rokem členem senátních výborů a komisí, které se věnují právě veřejné správě a rozvoji venkova.
 
„Jako starostka malé obce velmi vítám vznik Akademie samospráv. Jsem ráda, že si konečně někdo všimnul toho, že především malé obce trpí náporem administrativy i stále více se komplikující legislativy, a že existuje snaha s tím něco zásadního udělat. Jsem ráda, že Akademie samospráv nabídne starostům pomocnou ruku ve zvládání složitého právního prostředí v ČR.  O to cennější je pak fakt, že na základě zkušeností nás, starostů, vznikne nový zákon o obcích, jehož současná podoba je již do značné míry zastaralá. Je nejvyšší čas tuto legislativu zásadním způsobem upravit,“ řekla Jana Křižková, starostka obce Komňa na Uherskobrodsku.
 
Na podzim letošního roku tak startuje tříletý cyklus 37 přednášek, které budou určeny pro členy místních samospráv v celé České republice. Kromě toho bude Akademie samospráv připravovat odborné metodické příručky a praktické internetové lekce. Školení a praktické workshopy budou zpoplatněny pouze symbolickým poplatkem, aby byly otevřeny co nejširšímu spektru zájemců. Celý projekt je naplánován do podzimu roku 2018.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama