Ing. František Tomášek

  • Soukromníci
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2016 20:51:22

Socialismus evropskou unií teprve obchází, v českém zemědělství již vrcholí.

Socialismus evropskou unií teprve obchází, v českém zemědělství již vrcholí.

To není antibabiš program, to je pouze program, který má alespoň částečně eliminovat negativní dopady socialistické zemědělské velkovýroby v ČR, která je v současné době díky "Babišům" (Babiš 110 tisíc hektarů) dotahována do absurdních proporcí.

Venkov a zemědělství – budeme prosazovat:


Venkov prošel v posledních letech obdobním historicky prudkými změnami. Důsledkem je nebývalý nárůst produktivity práce do té míry, že zemědělství se stává nevýznamným zaměstnavatelem. O to významnější je vliv zemědělství ( zemědělská půda, lesy, vody) na tvorbu a udržování nejvýznamnější složky životního prostředí -  středoevropské kulturní krajiny. Je evidentní, že  česká  krajina svou stále menší členitostí, schopností zadržovat vodní srážky atd. tento charakter ztrácí.

                           

Proto prosazujeme :

I.   Zásadní revizi toku dotačních prostředků do zemědělství tak, aby:

     

1)      V oblasti dotací na půdu požadujeme zvýšení dotací pro drobné a střední zemědělské podniky na úroveň srovnatelnou s dotacemi obdobných zemědělských farem „starých“ členských zemí Evropské unie.

2)      Přiměřené snížení dotací obřích zemědělských podniků s výjimkou podniků hospodařících v členitých podhorských oblastech, kde není možné využít komparativních výhod velkých honů. To vše pouze v nejnutnější míře pokrytí zvýšení dotací dle bodu 1.

3)      Podpořit vznik rodinných farem v oblastech s vysokou nezaměstnaností a v okolí městských aglomerací.

4)      Poskytnout právní ochranu stávajícím zahrádkářským koloniím tak, aby ten kdo kolonii zruší měl za povinnost vybudovat a poskytnout vlastníkům zabezpečenou kolonii ve stejném rozsahu ( ploty, pevná přístupová cesta) a nahradit cenu dřevin. Nájemné nesmí přesáhnout dvojnásobek obvyklého nájemného za ornou půdu.

5)      Uspokojit zájem obyvatel městských aglomerací o zahrádkářské parcely vykoupením vhodných ploch půdy a dotacemi na jejich vybudování. Zabezpečit proto změnu dotačních pravidel v nejbližším rozpočtovém období Evropské unie.

6)      Dotace do zemědělské techniky zásadně směrovat do mechanizačního zabezpečení půdoochranných technologií všude tam, kde jsou svažité pozemky a pozemky s vysokým obsahem koloidních částic (jílovité půdy) tak, aby se znásobila  schopnost  půdy zadržovat dešťové srážky a omezit bleskové povodně.

7)      V oblasti vodního hospodářství vypracovat evidenci všech vodních ploch zničených za dobu socializace jako např. nebeské rybníky v lesích. Následně nařídit státním lesům jejich revitalizaci. Ostatním vlastníkům zajistit dotace na jejich znovuzřízení jako náhradu za zničení socialistickým státem.

8)      Podpořit zřizování návesních rybníků jako architektonicky organickou součást českého,  moravského a  slezského  venkova, které zároveň vždy sloužily jako protipožární nádrže.

9)      V maximální možné míře omezit vývoz dřeva jako suroviny bez vyšší přidané hodnoty podporou budování dřevozpracujících kapacit. Tuto podporu směrovat přednostně do oblastí s nadprůměrnou nezaměstnaností. Při soutěží těžebních společností uplatnit povinnost preferovat místní dřevozpracující firmy.

10)  Prosadit v Evropské unii zásadní změnu dotací do enviromentálních opatření tak, aby se tzv. ptačí pásy z dotací EU nebudovaly nesmyslně  podél frekventovaných komunikaci,  ale aby  zemědělci mohli vlastním projektem plochu těchto pásů soustředit do oblastí, kde skutečně zvěř a ptactvo spásá plochy v desítkách hektarů „naholo“.

Hospodaření s vodou je totiž limitujícím faktorem pro další zvyšování výnosů všech zemědělských plodin.

II. Odstranění křivd způsobených nečinnosti státu v období transformace zemědělských družstev a nerovností způsobených nevhodnými dotačními intervencemi do tržního prostředí některých komodit.

1)      Otevřít kauzu okradení spoluvlastníků zemědělských družstev a docílit plošného vrácení vlastnických práv majetkových podílníků vzniklých transformací formou určení nástupnických organizací a vrácení vlastnictví v plném rozsahu práv definovaných v občanském zákoníku. Pouze tam, kde to již není možné,  musí provést peněžní náhradu stát nejméně do výše tržní ceny majetkového podílu v dané oblasti obvyklé. Vláda premiérů Zemana a Špidly svým tolerováním této protizákonné činnosti je spoluviníkem.

2)      Odstranit nerovnost v oblasti cen topného dříví způsobenou nesmyslnou výší dotací dřevní štěpky. To způsobilo znásobení cen drobným spotřebitelům.

3)       Je třeba okamžitě ukončit další podporu rozšiřování produkce energetických plodin na orné půdě, kde hrozí dlouhodobě nekontrolovatelný nárůst  cen potravin. Zejména monokultury kukuřice na svažitých pozemcích jsou přímou příčinou lokálních povodní zároveň spojených s ničením ornice.


Tento program byl zveřejněn před třemi lety, bez jakéhokoliv účinku a odezvy.

Přitom je pro životní prostředí v ČR naprosto zásadní.

Zdá se, že v oblasti financí u nás platí zásada:

Škoda každé koruny, která nejde na dotace pro firmy oligarchů.

Dokonce se zdá, že je škoda peněz  i na dálnice (úspora 30 miliard korun v letošním roce).





Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama