Ing. Roman Celý, DiS.

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.09.2016 16:06:00

V průmyslu si nemůžeme dovolit zaspat

V průmyslu si nemůžeme dovolit zaspat

Internet se v posledních několika letech stal nepostradatelnou součástí běžného života každého z nás. Lidé hledají informace, nakupují online, komunikují s přáteli, klienty, a to nejen v rámci ČR, internet nás dostává do celého světa.

Uvedené výhody lze efektivně využít i v dalších odvětvích, například v průmyslu.

Už několikrát z úst odborníků zaznělo, že v následujících 10 až 15 letech se očekává příchod tzv. čtvrté průmyslové evoluce neboli Průmyslu 4.0. Pokud bych měl vysvětlit, co to znamená, pak mluvím o tom, že se bude digitalizovat průmyslová výroba a vzniknou „chytré“ továrny, ve kterých budou digitálně propojené všechny úrovně výrobního řetězce. Pro nás, jako zemi s velkým podílem průmyslu na HDP je Průmysl 4.0 velkou příležitostí, ale je nutné překonat celou řadu překážek a umět dobře a rychle reagovat,“ uvedl Roman Celý, náměstek hejtmana JMK.

Podstatou Průmyslu 4.0 je digitalizace, robotizace, automatizace a customizace výrobních procesů. Atributy se nebudou týkat jen strojírenství, ale zasáhnou veškeré oblasti podnikání, ba dokonce i běžného života, což bylo dosud opomíjeno.

Obdobně jako využíváme internet, budou fungovat „chytré továrny“ – digitálně se propojí všechny výrobní úrovně, zaměstnanci, stroje, zboží, spotřebitelé a dodavatelé. „Jsme na to všechno dostatečně připraveni? Pro růst a konkurenceschopnost českých firem je to velká příležitost. Je nutné začít hlavně u těch mladších ročníků a motivovat je ke studiu učňovských oborů, které jim zajistí znalost nových technologií. Rád bych, abychom v souvislosti s Průmyslem 4.0 nepodléhali různým konspiračním teoriím, např. o výrazném nárůstu nezaměstnanosti či nekontrolovatelných procesech IT technologií. Naopak, domnívám se, že celý tento proces ještě více, a to nejen na jižní Moravě, bude ku prospěchu malých a středních firem a posílí inovační scénu.“ dodal náměstek Celý.

Je potřeba vnímat Průmysl 4.0 jako příležitost pro celou Evropu, v opačném případě můžeme bohužel očekávat, že nebudeme schopni umět čelit konkurenci ze strany Spojených států a Asie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama