Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.09.2016 21:46:00

Jeden z útoků dopadl tragicky smrtí českého občana

Jeden z útoků dopadl tragicky smrtí českého občana

Premiér Bohuslav Sobotka dnes večer telefonicky hovořil s předsedkyní vlády Velké Británie Theresou Mayovou.

Hlavními tématy jednání byly rostoucí počet případů násilných útoků Britů na občany jiných zemí, včetně Čechů, a proces vystoupení Velké Británie z EU.

Theresa Mayová v úvodu telefonátu vyjádřila soustrast nad úmrtím českého občana v Londýně. Předseda vlády Bohuslav Sobotka britské premiérce poděkoval a zdůraznil, že česká vláda je znepokojena nárůstem nenávistných útoků ve Velké Británii, které jsou směřovány proti občanům z členských států EU.

„Nevraživost a násilí jsou namířeny rovněž proti Čechům, kteří na ostrovech žijí a pracují. Bohužel jeden z těchto útoků dopadl tragicky smrtí českého občana. Pro českou vládu je nepřípustné, aby byli Češi napadání z důvodu svého původu a bylo s nimi zacházeno jako s občany druhé kategorie. Proto jsem dnes britskou premiérku požádal, aby mě informovala, jaká opatření její vláda přijme, aby se tyto nenávistné útoky neopakovaly,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Druhým tématem telefonického rozhovoru premiérů bylo vystoupení Velké Británie z EU. Premiér Sobotka uvedl, že plně respektuje rozhodnutí britských občanů. V té souvislosti požádal britskou premiérku o co nejrychlejší vyjasnění britské pozice a notifikaci odchodu Velké Británie z EU. Pro českého premiéra a ostatní lídry členských zemí je důležité, aby vyjednávání o nových vztazích mezi Evropskou unií a Velkou Británií začala co nejdříve.

Předseda vlády zároveň zdůraznil dlouhodobou českou pozici pro nadcházející vyjednávání, a to nedělitelnost čtyř svobod. Pro Českou republiku je stěžejní, aby byl přístup na vnitřní trh spojen s uplatňováním svobody pohybu zboží, služeb, osob i kapitálu. To znamená, aby nebyly čeští pracovníci ve Velké Británii jakkoliv diskriminováni.

Závěrem telefonického rozhovoru premiér Sobotka vyjádřil politování nad výroky některých britských politiků, kteří se negativně vymezují vůči klíčovým tématům diskuse o budoucnosti EU, včetně hlubší integrace evropské obranné a bezpečnostní politiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama