ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2016 19:20:00

Křížovky uchvátily seniory, o křížovkářskou ligu měli nebývalý zájem

Křížovky uchvátily seniory, o křížovkářskou ligu měli nebývalý zájem

„Chceme další křížovky,“ žádali senioři po skončení Křížovkářské ligy, ojedinělé tříměsíční soutěže určené starší generaci.

 Zájem o luštění deseti křížovek předčil očekávání organizátorů. Celkově se zapojilo 1 184 lidí v 25 městech a obcích severní Moravy a Slezska.

Soutěž, s nadsázkou nazvaná Křížovkářská liga, byla určena i pro starší křížovkáře - začátečníky, včetně lidí v domovech pro seniory upoutaných na lůžko či s omezenou hybností. Cílem bylo seniory pobavit, aktivizovat a současně i pravidelným luštěním křížovek přispět k trénování jejich paměti. Hlavním partnerem projektu byl Moravskoslezský kraj, záštitu převzal hejtman Miroslav Novák.

„Mám velkou radost z toho, že se Křížovkářská liga vydařila, že byl o ni takový zájem. Na druhou stranu jsem to po setkáních s křížovkáři v různých městech očekával. Lidé se na křížovky těšili, bavilo je to,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a dodává: „Je výborné, že se nám podařilo zapojit do společného luštění také obyvatele téměř čtyřiceti domovů pro seniory. Pro ně znamenala Křížovkářská liga velmi důležitou volnočasovou aktivitu a také signál, že se na ně nezapomíná.“

Vítězové navštíví vánoční Vídeň

Do zápolení s tajenkami se zapojilo nejvíce seniorů v Ostravě, bylo jich 240. Velmi dobře si vedl i Havířov se 130 křížovkáři. V přepočtu na počet obyvatel však získal první místo mezi městy Bruntál. Tam se do Křížovkářské ligy zapojilo 105 seniorů. Pomyslné křížovkářské žezlo nicméně patří obci Bohuslavice nedaleko Hlučína. Žije tu 1600 obyvatel a v Křížovkářské lize bylo 41 seniorů. V přepočtu na počet obyvatel to znamená jednoznačné vítězství. Do soutěže se podařilo zapojit obyvatele 38 domovů pro seniory napříč celým Moravskoslezským krajem. Nejstarší účastnicí byla paní Ludmila z DS Helios v Havířově, které už bylo 98 let.

„Křížovkářskou ligu bychom nemohli připravit a uskutečnit bez pomoci řady lidí. Velké poděkování patří sociálním pracovnicím a terapeutkám v domovech pro seniory, lidem z informačních center i z pracovišť Deníku, kteří se podíleli na registraci účastníků a realizaci soutěže. Dalšími důležitými pomocníky byli zástupci klubů seniorů, například klubu seniorů-železničářů z Ostravy nebo seniorských klubů z Havířova, Bohumína, Příbora nebo z Karviné. Největší tíha však ležela na členech Spolku Počteníčko, bez nich by Křížovkářská liga nebyla,“ zdůraznil koordinátor Křížovkářské ligy Ivan Sekanina.

Hlavní cenu Křížovkářské ligy vylosoval při slavnostním vyhodnocení soutěže hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Na jeden den se do vánoční Vídně podívají úspěšní luštitelé: Hana Jiroušková z Bruntálu, Anna Šebestová z Havířova, Jaroslava Chmelková a Jaromír Kuča z Orlové, Jaromíra Pěronkevičová z Ostravy. Drobné dárky dostali všichni účastníci Křížovkářské ligy.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama