Martina Dlabajová

  • ANO 2011
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.10.2016 8:31:00

70 milionů Evropanů nemá základní dovednosti pro získání práce

70 milionů Evropanů nemá základní dovednosti pro získání práce

Evropská unie připravila strategický plán nazvaný Nová agenda dovedností pro Evropu, která slouží členským státům jako podpora pro zkvalitnění výuky a lepší předpovídání požadavků trhu práce.

Není se čemu divit, 40 % obyvatelstva EU dnes nemá dostatečnou úroveň digitálních dovedností a současně více než 40 % zaměstnavatelů hlásí, že jen těžko hledá lidi se správnými dovednostmi pro růst a inovace.

Ani další údaje nejsou příliš povzbudivé. Téměř 70 milionů Evropanů nemá požadované dovednosti v oblasti čtení a psaní a ještě mnohem více jich nemá dostatečné početní a digitální dovednosti. Pracovní trh se totiž velmi rychle mění. Je mnohem globálnější a dynamičtější, vyvíjí se jeho struktura i nároky. S průmyslem 4.0 přichází také nové požadavky na modernizaci, inovaci a digitalizaci. V horizontu deseti let bude 90 % všech pracovních míst potřebovat určitou úroveň digitálních dovedností.

Komise chce zlepšit uznávání dovedností na místní, národní i evropské úrovni, od škol a univerzit až po trh práce. K tomu všemu má sloužit návrh 10 opatření, která by měla být uvedena do praxe během příštích dvou let.

Návrh komise nyní míří k projednávání do Evropského parlamentu, kde budu jeho hlavní zpravodajkou. Již v loňském roce přijal Evropský parlament mou zprávu o slaďování dovedností s požadavky trhu práce, ze které Evropská komise při vytváření Nové agendy dovedností také částečně vycházela.

Je zřejmé, že zaměstnanost je pro budoucnost prosperující Evropy důležitá a jsem ráda, že jí evropské instituce věnují náležitou pozornost. Společně s digitalizací vznikají na trhu práce nové zajímavé profese, i když mnoho původních profesí zase postupně zaniká.

Důležité je, aby novinky a změny byly pro naši ekonomiku příležitostí a výzvou, na kterou budeme připraveni.

Psáno pro blog.idnes.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama