Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2016 18:50:00

Rozpad Velké Británie?

Rozpad Velké Británie?

Ti politici, kteří s brexitem, a tedy s odtržením Velké Británie od EU spojili svůj politický osud, včetně britského ministra zahraničí B. Johnsona, musí být překvapeni. Překvapeni tím, jaké procesy v britské společnosti rozpoutali.

Poté, co se premiérka Mayová vyjádřila, že Velká Británie odejde ze společného evropského trhu, skotská premiérka Sturgeonová uvedla, že je to pro Skotsko tak říkajíc casus belli. Tedy, že je to pro Skotsko tak závažný úder, že se musí znovu vrátit k otázce referenda o odchodu této země z Velké Británie.

Velmi překvapivě dochází v souvislosti s brexitem také k velkému porozumění mezi Irskem, což je jasně katolická země, a Severním Irskem (Severní Irsko je součástí Velké Británie a většinu zde má protestantské obyvatelstvo). Tato jednání by měla vést k užší spolupráci mezi oběma částmi , oddělenými částmi, jednoho ostrova. To samozřejmě pro Velkou Británii a premiérku Mayovou nevěstí nic dobrého.

Poté, co skotská premiérka Sturgeonová hovořila o možném odchodu Skotska z Velké Británie, je případná snaha Severního Irska o spojení se samostatným Irskem další nepříjemnou zprávou pro politické představitele Velké Británie, která je zatím stále ještě vnímána jako velmoc.

Pokud ovšem Velká Británie ztratí Skotsko a na stejnou cestu k samostatnosti se také vydá Severní Irsko, znamenalo by to, že za pár let budeme moci hovořit jen o Británii, a nebude důvod již přidávat přívlastek Velká…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama