Jan Birke

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.10.2016 4:30:00

Hnutí ANO a Úsvit bojkotují šetření ohledně dálnice D47

Hnutí ANO a Úsvit bojkotují šetření ohledně dálnice D47

Jsem přesvědčen, že lidé mají právo vědět, jaká pochybení se při přípravě a výstavbě dálnice D47 stala a kdo je způsobil. Bohužel kvůli bojkotu ze strany ANO a Úsvitu je komise pro vyšetření stavby dálnice D47 již řadu týdnů paralyzována.

Ani dnes obě strany do komise své členy již potřetí nenominovaly. Proto jsem předsedy poslaneckých klubů ANO a Úsvitu písemně vyzval, aby do 7. listopadu dodali jména svých nových zástupců v komisi. Pokud bude ANO i Úsvit pokračovat v bojkotu komise, je zcela jasné, že je to hnutí ANO a hnutí Úsvit, kdo nechce vyšetřit, co je příčinou závad na dálnici D47. Činnost komise bude zatím pokračovat bez nich. V úterý 1. listopadu máme naplánovány první výslechy svědků.

Jako předseda komise mám maximální zájem na tom, aby fungovala. A také na tom, aby se její práce účastnili zástupci všech stran a hnutí zastoupených ve Sněmovně. Komise pracuje od května 2016. Pravidelně se schází, vyžádali jsme si a prostudovali nejen obsáhlou smluvní a podkladovou dokumentaci z ŘSD, ale i smlouvy a dokumenty od Eurovia CS. Dalším krokem komise měl být první výslech svědků. Právě v den, kdy měla komise rozhodnout o tom, jaké první svědky předvolá, rezignovala členka komise za Úsvit Olga Havlová. Právě paní Havlová vznik komise v roce 2014 sama iniciovala. Dva členové komise za hnutí ANO se do práce komise od počátku nezapojovali vůbec, aby po několika měsících také rezignovali.

Všichni bývalí členové svůj odchod provázeli politickými výkřiky o podjatosti komise. Sami ale pro posun ve vyšetřování neudělali vůbec nic. Naopak, před krajskými volbami rozjeli očerňovací kampaň proti stranám, které na vyšetřování pracují.

Považuji za zbytečné, aby náročná práce všech současných členů komise byla pošlapána pro politické účely. Pokud bude komise zrušena, ponese politickou odpovědnost na nevyšetření okolností výstavby dálnice D47 hnutí ANO a hnutí ÚSVIT.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama