Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2011 16:41:49

Zvýšení DPH rok po volbách - reformní requiem vlády Petra Nečase

Zvýšení DPH rok po volbách - reformní requiem vlády Petra Nečase

Komentář Jiřího Paroubka ke vládnímu záměru zvýšit DPH.

Jedním z hlavních slibů pravicových stran v čele s TOP09 a ODS byl slib nezvyšování daní. ČSSD byla před volbami minulý tok vykreslována jako strana, která chce řešit ekonomické problémy země místo reforem zvyšováním daní. Díky této volební lži se ustavila Nečasova vláda. Rok od voleb jsme svědky situace, kdy dochází k zásadnímu daňovému skoku. A to bez reforem a ještě na základě další lži, totiž že je to nutné z důvodu důchodové reformy.

DPH není spravedlivá daň, jak dnes účelově tvrdí česká pravice. DPH je v podstatě skrytou přímou daní, kterou platí spotřebitel a jejím smyslem je zakrýt daňovou odpovědnost jednotlivých ekonomických aktérů. To je jeden z důvodů, proč dodnes nebyla zavedena například v USA. Ekonom Murray Rothbad odmítl pokusy o zavedení této daně v roce 1972 v USA slovy, která by si měla současná vláda, ohánějící se kritikou hospodářské politiky ČSSD, připomenout: „Nadšení federální vlády a jejích poradců pro novou DPH je nepochopitelné. Umožní totiž vládě získávat více peněz od lidí. Způsobí totiž vyšší ceny, nižší produkci a nižší tržby, a přesto vláda zcela unikne vině, která může být snadno přenesena na podniky, odbory nebo spotřebitele, jak se to bude hodit.“ Rothbad také doložil, že zavedení a zvyšování DPH, kterou si může zaměstnavatel odečíst od strojů a prostředků, ale ne u zaměstnanců, má negativní dopad na mzdy a zaměstnanost. Zaměstnanec ani důchodce si DPH od ceny odečíst nemůže. Růst cen má jen a jen drahotní charakter.

Ačkoliv se vláda Petra Nečase snaží veřejnost přesvědčit, že DPH je spravedlivou daní, jejíž zvýšení nepovede k výrazným makroekonomickým dopadům, realita je jiná. Vedle toho platí, že přenášet náklady pravicových reforem pouze na jednu společenskou skupinu je nespravedlivé a asociální.

Zvyšování DPH je nejen výrazem slabosti vlády Petra Nečase, ale především se jedná o důkaz jejího reformního selhání.

Zvýšením DPH vláda lidem vzkazuje: jste to opět vy, kdo musí zaplatit naše reformní selhání!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama